Τι κρύβουν τα σπήλαια της Ικαρίας;


Loading...

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ.

Το ανυπότακτο νησί του Βορείου Αιγαίου αποτελεί έναν μοναδικό εναλλακτικό ταξιδιωτικό προορισμό. Φημίζεται για τα αμέτρητα πανηγύρια που διοργανώνει όλο το χρόνο, τις παραλίες με την άγρια ομορφιά, τα θαυματουργά νερά των ιαματικών πηγών του και τη μακροζωία των κατοίκων. Το ενδιαφέρον όμως του νησιού δε σταματάει εδώ. Τα σπήλαια του νησιού αποτελούν ένα κρυμμένο θησαυρό ενώ ο αριθμός τους είναι μεγάλος!

Η Ικαρία λόγω ορεινής μορφολογίας και σύνθετης γεωλογικής δομής, παρουσιάζει πλήθος σπηλαίων, τα οποία συχνά παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σε πολλά από αυτά έχουν βρεθεί ίχνη από τελετές λατρείας ή αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ πολλά σχετίζονται με μύθους και παραδόσεις του νησιού που γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Έχουν καταγραφεί πάνω από 37 σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα και κανένα από αυτά δεν είναι αξιοποιημένο και επισκέψιμο και τα περισσότερα από αυτά είναι απροσπέλαστα και μη ασφαλή για τον επισκέπτη! Γενικότερα, δεν έχουν γίνει εντατικές σπηλαιολογικές έρευνες στην Ικαρία, κάτι που θα συνέβαλλε σημαντικά στην ακριβή καταγραφή του περιβάλλοντος και της ιστορίας του νησιού.

ΚΑΘΕ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Σπήλαιο Ιερό. Βρίσκεται στην περιοχή Φάρος, μετά το αεροδρόμιο, πηγαίνοντας προς τον Πύργο του Δρακάνου, στο ομώνυμο όρμο Ιερού. Σύμφωνα με την παράδοση, το σπήλαιο θεωρείται ότι αποτελεί τον τόπο ανατροφής και λατρείας του θεού Διονύσου, ο οποίος γεννήθηκε στο γειτονικό όρος Δράκανο.  Αριστερά κοντά στον όρμο Ιερό, υπάρχει μια ταμπέλα που δείχνει την κατεύθυνση. To μήκος του σπηλαίου είναι περίπου 17 μέτρα και η οροφή του έχει καταπέσει. Τόσο μέσα στο σπήλαιο, όσο και έξω στον όρμο, έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων, αμφορέων και νομίσματα, διαφόρων περιόδων, κυρίως ελληνιστικών χρόνων και ελληνορωμαϊκής περιόδου.

Σπήλαιο Καταφυγίου. Βρίσκεται στο χωριό Καταφύγι στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια υπόγεια σπηλαιοκαταβόθρα κρυμμένη κάτω από μια καταπακτή στο δάπεδο του ναού. Σύμφωνα με τη παράδοση, το υπόγειο σπήλαιο καταλήγει στον όρμο Νύμφη. Η ιστορία λέει ότι επί τουρκοκρατίας και τη στιγμή που γινόταν λειτουργία μέσα στην εκκλησία, οι Τούρκοι έκαναν επίθεση τους Έλληνες που βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Ο παπάς ζήτησε να σεβαστούν τη χριστιανική θρησκεία και να αφήσουν να τελειώσει πρώτα η λειτουργία. Οι Τούρκοι δέχτηκαν και περίμεναν έξω. Κάτω από την Αγία Τράπεζα όμως υπήρχε μυστικό πέρασμα που έβγαζε πάνω από τα Θέρμα. Ο παπάς ήδη είχε τελειώσει τη λειτουργία και για να προλάβει να φύγει όλος ο κόσμος συνέχισε να ψέλνει " Άνω φύγει κάτω φύγει και στην μέση καταφύγι". Όταν οι Τούρκοι τελικά μπήκαν μέσα δε βρήκαν κανέναν. Αυτό το μονοπάτι υπάρχει ακόμα και σήμερα αλλά από τους πολλούς σεισμούς δεν χωράει να περάσει άνθρωπος.

Σπήλαιο Φωλιά της Φώκιας. Βρίσκεται κοντά στον περίφημο βράχο του Ικάρου. Η ονομασία του οφείλεται στις φώκιες που φώλιαζαν στους υπόγειους δαιδαλώδεις διαδρόμους του και αποτελείται από πολλούς υπόγειους διαδρόμους με νερό τους οποίους χρησιμοποιούν οι φώκιες για εξόδους διαφυγής. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται μικρές λίμνες θαλασσινού νερού, πλούσιες σε πανίδα αλλά δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο.

Σπήλαιο Ραός Χούτρα.  Βρίσκεται δυτικά του χωριού Πετροπούλι, ανάμεσα στο χωριό και την περιοχή Αρνοπέζα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Υπήρξε κρησφύγετο ληστών και φυγάδων ενώ όπως τα περισσότερα σπήλαια έχει συνδεθεί από πολύ παλιά με διάφορους θρύλους. Μια από τις ιστορίες  είναι αυτή κάποιου τυφλού Ικαριώτη, που παρά το πρόβλημά του, είχε βρει τρόπο να μπαίνει στο σπήλαιο και να κρύβει προσωπικά αντικείμενα. Σήμερα σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση κάποιοι σταλαγμίτες και ο εντυπωσιακός διάκοσμος. Στο σπήλαιο δυστυχώς δεν έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές και σπηλαιολογικές μελέτες παρόλη την ομορφιά του.

Σπήλαιο Ρωγμή του Χρόνου. Βρίσκεται στον δρόμο από τον Άγιο Κήρυκο που οδηγεί στον Φάρο κοντά στο αεροδρόμιο της Ικαρίας. Η Ρωγμή του Χρόνου είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο που έχει βρεθεί στο νησί. Η είσοδός του έχει άνοιγμα 45 μ., και το μήκος του φθάνει τα 121μ. ενώ στο εσωτερικό του φωλιάζουν διάφορες νυχτερίδες.

Σπήλαιο Ανταρτοφωλιά. Βρίσκεται στο όρος Αθέρα μεταξύ των χωριών Πλαγιά και Μαγγανίτη και έχει μια ηρωική ιστορία να δηγηθεί. Εδώ, εννέα αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού παρέμειναν έξι χρόνια στο σπήλαιο έχοντας την αμέριστη στήριξη των κατοίκων της Ικαρίας που τους εφοδίαζαν με φαγητό και φάρμακα, μέχρι το 1955 οπότε αναχώρησαν κρυφά με καΐκι.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σπήλαια του νησιού. ‘Ενας ολόκληρος κόσμος που κρύβει μυστήρια και ιστορίες αλλά δεν έχει σε ποιόν να τις διηγηθεί. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα σπήλαια της Ικαρίας δεν έχουν τραβήξει το απαραίτητο ενδιαφέρον ώστε να γίνουν περαιτέρω έρευνες και να μπορέσει το κοινό να θαυμάσει τα κάλλη τους...