ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ.


Loading...

Το ξεχωριστό νησί της Μήλου, έχει ανακηρυχτεί ως ιερό νησί, αφού εκτός από πανέμορφα τοπία και μαγευτικές παραλίες κρύβει και ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της χριστιανοσύνης. Οι  εντυπωσιακές Κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο! Νεκροταφεία χριστιανών κρυμμένα σε σπηλιές που περιβάλλονται από το σκοτάδι αφήνουν έκπληκτο κάθε επισκέπτη. Ένα αξιοθέατο μεγάλης σημασίας που δεν πρέπει να παραλείψεις όταν βρεθείς στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων.

Μηχανή του χρόνου.

Οι Κατακόμβες ήταν υπόγεια, σκοτεινά νεκροταφεία χριστιανών,δεν αποτελούσαν όμως χριστιανική εφεύρεση! Υπόγειοι τάφοι εντοπίζονται στην Ετρουρία και στο Λάτιο, αλλά και στην Παλαιστίνη φτιαγμένοι από τους Φοίνικες, ενώ οι Ιουδαίοι είχαν κατακόμβες πριν τους Χριστιανούς στη Ρώμη. Αρχικά χρησιμοποιούνταν ως τόποι ταφής των κατώτερων τάξεων που δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν γη. Η προέλευση βέβαια της σημερινής ονομασίας εντοπίζεται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο όρος κατακόμβη παράγεται από την ελληνική πρόθεση και τη λατινική λέξη cuba , η οποία είναι δάνειο από την ελληνική κύμβη, που σημαίνει τύμβος, τάφος. Η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το υπόγειο κοιμητήριο του Αγίου Σεβαστιανού στη Ρώμη, όπου πιστεύεται, φύλαξαν και τα λείψανα των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κατ' επέκταση χρησιμοποιήθηκε για όλα τα υπόγεια κοιμητήρια, γύρω από τη Ρώμη. Ορισμένες αναφορές δείχνουν πως οι κατακόμβες αποτέλεσαν τόπο λατρεία ή καταφυγής σε περιόδους διωγμών των Χριστιανών, μια θεωρεία που αμφισβητείται όμως, λόγω ακαταλληλότητας χώρου. Σε αντίθεση, πολλά ευρήματα στις Κατακόμβες της Μήλου ενισχύουν την υπόθεση ότι χρησιμοποιούνταν για λατρευτικούς σκοπούς. Στα χρόνια μετά τους διωγμούς οι κατακόμβες απετέλεσαν τόπους προσκυνήματος για τους Χριστιανούς, ενώ τα οστά των κατακομβών μεταφέρονται στις ανεγειρόμενες εκκλησίες, ενώ κατά τη περίοδο του Μεσαίωνα μετατράπηκαν σε κρησφύγετα ληστών και εγκληματιών.
 

Αποκαλύψεις στις Κατακόμβες της Μήλου.

Οι Κατακόμβες είναι το πρώτο μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο με περίπου 8 χιλιάδες χριστιανούς να έχουν ταφεί εδώ. Η αρχική τους μορφή ήταν τρεις μεγάλες ανεξάρτητες υπόγειες στοές (Α,Β,Γ) λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα που κάθε μια συνδεόταν με άλλες μικρότερες. Σήμερα αποτελούν σύμπλεγμα καθώς οι τρεις κεντρικές στοές συγκοινωνούν μεταξύ τους με νεότερες διανοίξεις που κατασκευάστηκαν τον 20ο αιώνα. Η ξενάγηση στις Κατακόμβες όμως δεν τραβάει το ενδιαφέρον μόνο για την ιστορική σημασία τους, αλλά και για τις τοιχογραφίες και τα ευρήματα που θα ανακαλύψεις εδώ.  Θα έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς τη στοά Β (τη μόνη που είναι προσωρινά προσβάσιμη στο κοινό), την Κατακόμβη των «Πρεσβυτέρων» όπως αποκαλείται και να κάνεις τον γύρω της  πάνω σε μια ξύλινη πλατφόρμα. Στη δεξιά πλευρά αυτής της κατακόμβης σώζεται ο μοναδικός διώροφος τάφος των Κατακομβών και σπαράγματα της πιο σημαντικής επιγραφής γραμμένης με κεφαλαία κόκκινα γράμματα μέσα σε ορθογώνιο πλαίσιο. Οι Κατακόμβες εκτός από κοιμητήριο ήταν και τόπος λατρείας όπως αποδεικνύεται από το κομμάτι του πετρώματος που έχει αφεθεί στη θέση του στο μέσο περίπου της στοάς Β για να χρησιμεύσει ως Αγία Τράπεζα. Από τις βάσεις που βρέθηκαν στα τέσσερα άκρα κατά την έρευνα του 1928, υποθέτουν ότι πάνω από την τράπεζα υπήρχε αρχικά «κιβώτιο». Το σχήμα, που θυμίζει σαρκοφάγο, οδήγησε και στην υπόθεση ότι επρόκειτο για τον τάφο κάποιου επίσημου ή ενός από τους πρώτους επισκόπους της χριστιανικής Μήλου. Από τις μη επισκέψιμες κατακόμβες, η Α είναι μεγάλου πλάτους, διαθέτει ευρύχωρο ταφικό θάλαμο και διακρίνεται για τους διπλούς οικογενειακούς τάφους που είναι λαξευμένοι στα τοιχώματά της, και στη Γ (η οποία σώζεται μόνο τμηματικά) βρίσκεται μία από τις λίγες σωζόμενες παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες, στην οποία εικονίζονται κλαδιά με άνθη και πτηνά. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο παρελθόν και μία γνωριμία με τις χριστιανικές συνήθειες του παρελθόντος που αξίζει να δεις.

Επιπλέον πληροφορίες.

   
  • Οι Κατακόμβες είναι ανοιχτές Τρίτη με Κυριακή 9:00 π.μ. - 7:00 μ.μ.
  • Το εισιτήριο κοστίζει 3-4 ευρώ.
  • Βρίσκονται κοντά στο χωριό της Τρυπητής.