ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ


Loading...

Η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, αποτελεί πόλο έλξης τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια και θα μπορούσε να είναι το μικρό αδελφάκι του Βερολίνου. Με τη ξέφρενη νυχτερινή ζωή, τις χαμηλές τιμές, τις ανερχόμενες πρώην βιομηχανικές περιοχές  και τους νέους σχεδιαστές καταλαβαίνει κανείς γιατί γίνεται η σύγκριση. Παρόλο το χαοτικό παρελθόν της χώρας, θα δεις το μέλλον να ξετυλίγεται λαμπρό μπροστά στα μάτια σου εδώ που παντρεύεται ο ποταμός Σάβα και ο Δούναβης. Η Λευκή Πόλη όπως μεταφράζεται το Βελιγράδι έχει γίνει από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα.

Αξιοθέατα.

Σημείο έναρξης στην εξερεύνηση σου στη πόλη θα είναι o δρόμος του πρίγκιπα Μιχαήλ, ο βασικός πεζόδρομος και το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Σερβίας και συγκαταλέγεται στους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης. Εδώ βρίσκονται χτισμένα πολλά εντυπωσιακά κτίσματα και μέγαρα που χρονολογούνται στα τέλη του 1870. Το βράδυ δώσε ραντεβού στη Skadarlija το πιο τουριστικό πέτρινο πεζόδρομο, που συχνά αποκαλείται "Μονμάρτη" του Βελιγραδίου. Στα must της εκδρομής συγκαταλέγονται επίσης και μια βόλτα στην πλατεία της Δημοκρατίας στην οποία βρίσκονται κάποια από τα πιο διάσημα κτίρια- αξιοθέατα της πόλης όπως το Εθνικό Μουσείο, το Κοινοβούλιο, το Εθνικό θέατρο και το άγαλμα του πρίγκηπα Μιχαήλ.   Από τα πιο μυστηριώδη και όμορφα σημεία της πόλης είναι η περιοχή  Zemun. Βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Δούναβη και θα σε γοητεύσει με την αυθεντική της αύρα. Σε αυτό το ιστορικό κομμάτι  θα περιπλανηθείς στα γραφικά σοκάκια που το καθένα έχει τη δική του ιστορία να πει και θα θαυμάσεις μεγαλόπρεπα μνημεία όπως το Πύργο Gardoš και την Όπερα Madlenianum.   Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα βρεις άλλο ένα κρυμμένο μαργαριτάρι εδώ το Μεγάλο Νησί του Πολέμου. Παρά το όνομα του, αυτό το νησάκι που βρίσκεται στο δέλτα των ποταμών Σάβου και Δούναβη, είναι ένας πάρα πολύ ήρεμος βιότοπος, σπίτι για πολλά είδη πουλιών και θηλαστικών. Αυτή η κουκκίδα πράσινου μαγνητίζει όχι μόνο τους φυσιολάτρες αλλά  και όποιον θα απολαύανε μία όμορφη βόλτα στην εξοχή. Μη ξεχάσεις να πάρεις μαζί το μαγιό σου.   Η καλύτερη θέα της πόλης είναι από τους πύργους του οχυρού Kalemegdan, το σύμβολο της πόλης. Εδώ έχουν δοθεί πάνω από 115 μάχες και το οχυρό έχει καταστραφεί πάνω από 40 φορές! Αυτό που βλέπεις σήμερα είναι κυρίως αποτέλεσμα ανακατασκευής του 18ου αιώνα από Αυστρουγγαρούς και Τούρκους. Πέτρινοι τοίχοι, γραφικά σκηνικά, και πανέμορφη θέα είναι μερικά από τα πράγματα που παρέχει αυτό το στιβαρό κτίσμα του οποίου η ιστορία είναι παραπάνω από άξια χολιγουντιανής ταινίας. Σίγουρα ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείς.

Μουσεία.

Το νούμερο ένα μουσείο στη πόλη είναι φυσικά το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας. Εδώ ζωντανεύει η πολυτάραχη ιστορία της Γιουγκοσλαβίας μέσα από έναν τεράστιο όγκο από σπάνια εκθέματα. Φωτογραφίες, έργα τέχνης, ιστορικά κείμενα, φιλμ, όπλα και άλλοι πολύτιμοι θησαυροί κοσμούν αυτό το μουσείο Ιστορίας της πρωτεύουσας της Σερβίας, καθιστώντας το απαραίτητη στάση για όποιον επιθυμεί μια ματιά στην μεγάλη ιστορία αυτής της χώρας.   Στο χώρο του μουσείου βρίσκεται επίσης και το Μαυσωλείο του  Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, εθνικού ήρωα της Σερβίας και ιδρυτή του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους του οποίου η κηδεία ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του 20 αιώνα! Το Σπίτι των Λουλουδιών όπως αλλιώς ονομάζεται κοσμείται από χιλιάδες όπλα που του άφησαν σαν φόρο τιμής νεαροί στρατιώτες όταν πέθανε.   Άλλα ενδιαφέροντα μουσεία που αξίζει να ρίξεις μια ματιά είναι το Μουσείο του Νίκολα Τέσλα που από το 2003 έχει καταχωρηθεί από την UNESCO ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς λόγο του ρόλου που διαδραματίζει σχετικά με την ιστορία του παγκόσμιου ηλεκτρισμού και τεχνολογικών επιτευγμάτων στον τομέα, και το Μουσείο Ζέπτερ που στεγάζει έργα μοντέρνων Σέρβων καλλιτεχνών.  

Εκκλησίες.

Δε γίνεται να παραβλέψεις το Ναό του Αγίου Σάββα τη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στα Βαλκάνια και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο! Ο ναός είναι κτισμένος εκεί όπου οι Τούρκοι έκαψαν την σωρό του Αγίου Σάββα κατά την παράδοση, ενώ τώρα στην θέση της υπάρχει μία πανέμορφη τεράστια πλατεία με έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς στον κόσμο.   Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ είναι άλλο ένα στολίδι της πόλης και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, την αγιογραφία του και τον πλούσιο στολισμό του.

Όταν η πόλη αλλάζει πρόσωπο.

Η νυχτερινή ζωή στο Βελιγράδι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες μεγάλες κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες. Αντιθέτως έχει μόνο να προσθέσει στη διασκέδαση και τη ζωντάνια. Εδώ θα περάσεις καλά ανεξαρτήτως το είδος μουσικής που ακούς, τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις και το φαγητό που προτιμάς. Γιατί υπάρχει κάτι για τον καθένα! Από μοντέρνα εστιατόρια, παραδοσιακές σέρβικες ταβέρνες (kafanas), μπαράκια, κλαμπς με εναλλακτική μουσική, θέατρα μέχρι κλαμπς που επιπλέουν στο ποτάμι (splavs)! Πώς να μην αγαπήσεις μετά αυτή τη πόλη!