Loading...

Η πόλη του Βοσπόρου είναι γεμάτη θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη εκθαμβωτική Αγιά Σοφιά, στο παραμυθένιο Βόσπορο και στο εντυπωσιακό Μπλε Τζαμί αλλά στα υπόγεια βρίσκεται η θέα. Στη Βασιλική Κινστέρνα, γνωστή πλέον ως Γερεμπατάν Σαράι ξετυλίγεται ένας υδάτινος κόσμος μπροστά στα μάτια σου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτή τη τοποθεσία επέλεξε ο Dan Brown για να κορυφωθεί το διάσημο μυθιστόρημα που έγινε ταινία, το ‘’Inferno’’ και έφερε πάλι στο προσκήνιο τη Κωνσταντινούπολη. Εσύ είσαι έτοιμος να εκπλαγείς;

Τι κρύβεται στο ‘’Υπόγειο Παλάτι’’.

Η Βασιλική Κινστέρνα του Ιουστινιανού ή αλλιώς Γερεμπατάν Σαράι, που σημαίνει υπόγειο παλάτι, είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στη Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και πρόκειται για ένα αριστούργημα της βυζαντινής μηχανικής με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 80.000 κυβικά μέτρα νερού! Έχει μήκος 140μέτρα και πλάτος 70, ενώ η στέγη της στηρίζεται σε 336 κίονες, όπου ο καθένας έχει στην κορυφή του ένα περίτεχνο κιονόκρανο. Δύο όμως τραβάνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς στηρίζονται σε αρχαίες ελληνικές βάσεις που φέρουν ανάγλυφες κεφαλές της Μέδουσας, το ένα από αυτά τοποθετημένο ανάποδα και το άλλο στο πλάι. Πρόκειται για ένα πραγματικό έργο τέχνης που προσελκύει πλήθος από επισκέπτες κάθε χρόνο.


Ταξίδι στο παρελθόν.

Η Βασιλική Κινστέρνα ονομάστηκε έτσι λόγω της θέσης της, κάτω από τη Βασιλική Στοά που βρισκόταν δυτικά του Αυγουσταίου. Η Στοά χτίστηκε πιθανώς από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά καταστράφηκε περίπου το 475μ.Χ. Διαμορφώθηκε ως έχει σήμερα, όταν ξαναχτίστηκε γύρω στο 542 μ. Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α', μετά την περίοδο της στάσης του Νίκα και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του. Σκοπός της ήταν η ύδρευση της Κωνσταντινούπολης σε ολόκληρη τη βυζαντινή περίοδο και να προμηθεύει νερό στο παρακείμενο Μέγα Παλάτιον, όπου είχε την έδρα του ο βυζαντινός αυτοκράτορας. Και όμως αυτό το λαμπρό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής ξεχάστηκε κατά τα χρόνια της ύστερης Βυζαντινής περιόδου. Η κινστέρνα ήρθε πάλι στην επιφάνεια στα μέσα του 16ου αιώνα όταν ο P. Gyllius, ένας Ολλανδός ταξιδιώτης την ανακάλυψε τυχαία κατά την περιήγησή του στην Κωνσταντινούπολη μετά από ιστορίες που είχε ακούσει. Μετά από διάφορες εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης και επισκευών η Βασιλική Κινστέρνα όπως τη βλέπουμε σήμερα, άνοιξε τις πύλες της στο ευρύ κοινό το 1987και συνιστά ένα από τους σπουδαιότερους και παλαιότερους δημόσιους χώρους.


Επιπλέον Πληροφορίες.

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά 09:00 – 17:30 τους χειμερινούς μήνες και 09:00 – 18:30 τους εαρινούς μήνες. Η τιμή εισόδου είναι 20TL, περίπου 3.50 ευρώ.