Το Μαρακές σε προσκαλεί στο σπίτι της φωτογραφίας.


Loading...

Η πιο τουριστική και πιο εξωτική πόλη του Μαρόκο είναι γεμάτη θησαυρούς. Μερικοί από αυτούς σε περιμένουν στα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα μουσεία που θα συναντήσεις στη  πόλη. Ο πιο πολύτιμος θησαυρός όμως, είναι οι αναμνήσεις που ξεπροβάλλουν σε απαθανατισμένες φωτογραφικές στιγμές στο Maison de la Photographie του Μαρακές. Άμα θέλεις να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο, στο παρελθόν του Μαρόκο, αυτό το Μουσείο Φωτογραφίας είναι η ιδανική επιλογή. Μία έκθεση που παρουσιάζει στιγμιότυπα από τα πρώτα χρόνια της φωτογραφίας με πάνω από 8000 ιστορικά ντοκουμέντα τραβάει σίγουρα το ενδιαφέρον. Πώς έμοιαζε το Μαρακές 100 χρόνια πριν; Πώς ήταν η ζωή άραγε στο Μαρόκο στα τέλη του 19ου αιώνα;

Ιστορία.

Το Maison de la Photographie  στο Μαρακές είναι ένας ιδιωτικό ίδρυμα, δημιούργημα του Μαροκινού Hamid Mergani και του Παριζιάνου Patrick Manac’h.  Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2009 και από τότε αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στη πόλη και ένα γοητευτικό καταφύγιο για κάθε λάτρη της τέχνης και της φωτογραφίας .  Αρχικός στόχος αυτού του Μουσείου Φωτογραφίας ήταν η παρουσίαση της εξαίρετης ποικιλομορφίας που παρουσιάζει το Μαρόκο, μέσα από τα μάτια ανώνυμων ταξιδιωτών και διάσημων φωτογράφων τη περίοδο του 1870 με 1960. Μία πρόσκληση σε μία βαθύτερη γνωριμία με το Μαρόκο.  Κάθε έξι μήνες παρουσιάζει μία φωτογραφική έκθεση από τη συλλογή του με διαφορετικό θέμα. Εκτός από Μουσείο Φωτογραφίας πρόκειται και για ένα ερευνητικό κέντρο που προσφέρει σε καθηγητές και μαθητές πληροφορίες για τη κληρονομιά και την ιστορία του Μαρόκο, αλλά και ένα εκπαιδευτικό εργαλείο διαθέσιμο στα σχολεία.


Συλλογή.

Στο Μουσείο Φωτογραφίας θα βρεις μια εντυπωσιακή συλλογή από ντοκουμέντα. Διαθέτει πάνω από 8000 αυθεντικές φωτογραφίες από προσωπικές συλλογές που τραβήχτηκαν το διάστημα μεταξύ 1870 και 1950. Αυτές οι φωτογραφίες καταγράφουν τις κοινωνικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές αλλαγές στο Μαρόκο. Ταυτόχρονα μαρτυρούν συνήθειες και παραδόσεις που επέζησαν παρόλες τις αλλαγές που επέφεραν οι μοντέρνοι καιροί. Με τη πρώτη ματιά θα πιστέψεις ότι πρόκειται για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από λίγο στη Μεδίνα αλλά άμα κοιτάξεις καλύτερα θα διακρίνεις λεπτομέρειες που δε συμβαδίζουν με το σήμερα. Στιγμές που απαθανατίστηκαν στους δρόμους, ζώα και παιδιά όλα κομμάτι του παρελθόντος. Εκτός όμως από ένα ταξίδι στο παρελθόν του Μαρόκο, θα ανακαλύψεις την ιστορία και την τεχνολογική πρόοδο της φωτογραφίας. Στο πάνω όροφο έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις ένα σπάνιο έγχρωμο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στο Μαρόκο στα τέλη του 1950. Ακόμη στο μουσείο υπάρχουν 2000 αυθεντικά γυάλινα αρνητικά φωτογραφίας τα οποία συλλέχτηκαν από περιοχές της οροσειράς του Άτλαντα, 80 παλιά ντοκουμέντα, περιοδικά και καρτ ποστάλ.   Το Maison de la Photographie είναι ένα συναρπαστικό μέρος όχι μόνο για τους λάτρεις της τέχνης.  Οι ιστορικές φωτογραφίες θα σε μεταφέρουν  150 χρόνια πίσω στο χρόνο για να πάρεις μία πραγματική ιδέα της ζωής και της κουλτούρας της εξωτικής χώρας. Μία επίσκεψη που δε πρέπει να λείπει από τη λίστα σου.

Επιπλέον πληροφορίες.

  Το μουσείο βρίσκεται στη παλιά πόλη του Μαρακές, τη Μεδίνα.
  • Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9.30π.μ. μέχρι τις 7.00μ.μ.
  • Η είσοδος για άτομα άνω των 12 ετών είναι 40 MAD.
  • Στη ταράτσα του μουσείου υπάρχει μπαρ-εστιατόριο.