Τοπικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε στο Βελιγράδι…


Loading...

Όλοι αγαπούν το φαγητό. Πολλοί αγαπούν το καλό και ιδιαίτερο φαγητό και άλλοι δεν έχουν πολλές απαιτήσεις. Όπως και να έχει το φαγητό είναι φαγητό! Σε όλους αρέσει να δοκιμάζουν νέες γεύσεις  και ειδικά όταν βρίσκονται σε κάποιο ταξίδι, σε μια πόλη του εξωτερικού. Κατά την επίσκεψη μου στο Βελιγράδι, δοκίμασα πολλά τοπικά πιάτα, τα οποία με εξέπληξαν. Όπως γνωρίζετε το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας, και πρόκειται για μια πόλη που έχει ιδιαίτερες γεύσεις και οι ντόπιοι αγαπούν το καλό φαγητό. Είναι μια πόλη πανέμορφη, με νυχτερινή ζωή, μοναδικά αξιοθέατα και μνημεία και φυσικά τον όμορφο Δούναβη. Κατά την επίσκεψη μου στην πόλη, παρατήρησα πως, οι ντόπιοι τρώνε σε καθημερινή βάση κρέας και σαλάτες και δείχνουν μεγάλη αγάπη για τα αλλαντικά και τα τυροκομικά προϊόντα. Και ας μην ξεχνάμε την πάπρικα και τα άλλα μπαχαρικά, τα οποία φυσικά δεν λείπουν από τα περισσότερα φαγητά. Τα τοπικά τους πιάτα, έχουν επιρροή από την Τουρκία, την Ουγγαρία αλλά και τη Μεσόγειο. Κάθε χώρα που "πέρασε" από την Σερβία, άφησε το στίγμα της και αυτό φαίνεται. Ας δούμε όμως μερικά από τα πιάτα που αγαπούν οι ντόπιοι και σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε και εσείς. Μπορεί να μην μοιάζουν σε τίποτα, τον γύρο η τα σουβλάκια που έχουμε συνηθίσει να τρώμε, έχουν όμως την δική τους νοστιμιά και χάρη. Να είστε σίγουροι πως μόνο από αυτά που θα διαβάσετε, θα σας τρέχουν τα σάλια..

Το πικάντικο pljeskavica

Ουσιαστικά, είναι ένα λεπτό μπιφτέκι, από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε σε κάποιο εστιατόριο του Βελιγραδίου και να μην υπάρχει το πιάτο αυτό σε κάθε τραπέζι. Είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα των ντόπιων. Συνήθως σερβίρετε με σαλάτα λάχανο και κάποια σως. Σίγουρα είναι ένα από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Το μπιφτέκι δεν θα σας φανεί κάτι διαφορετικό, αλλά σε συνδυασμό με την σως, σίγουρα θα σας ξετρελάνει.

Το knedle sa šljivama

Τα επιδόρπια, είναι πραγματικά ο τομέας, που διάφοροι πολιτισμοί μπλέκονται ο ένας με τον άλλον. Τα ντάμπλινγκς με δαμάσκηνο, είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Σέρβων. Είναι κάπως περίεργα σε γεύση, αλλά ακόμα και αν δεν σας αρέσει το δαμάσκηνο, θα πρέπει να τα δοκιμάσετε. Κάνοντας το μεγάλο βήμα, καθώς το δαμάσκηνο είναι ότι χειρότερο για εμένα, τελικά κατάλαβα πως το συγκεκριμένο πιάτα αξίζει πολλά.

Το Svadbarski kupus

Πρόκειται για ένα πιάτα που συνδυάζει λάχανο με χοιρινό κρέας. Είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα των Σέρβων, που δεν λείπει ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσετε! Θυμίζει, θα έλεγα, το λάχανο με κρέας που τρώμε και εμείς, με την διαφορά ότι, έχει κάποια διαφορετικά συστατικά και είναι πιο καυτερό. Ότι πρέπει για τις κρύες μέρες..