Ξενάγηση στα χωριά της Μήλου.


Loading...

Το νησί της Αφροδίτης αποτελεί κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό αφού φημίζεται για τις ξεχωριστές παραλίες του. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς που μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Η Μήλος όμως κρύβει και άλλους άσσους στο μανίκι της! Αυτοί είναι οι παραδοσιακοί οικισμοί της, που άλλοτε σε ταξιδεύουν στο παρελθόν, σε φέρνουν σε επαφή με τη παράδοση και άλλοτε σε γοητεύουν με την κυκλαδίτικη ολόλευκη αρχιτεκτονική. Η λίστα βέβαια είναι μεγάλη, αλλά ο χρόνος περιορισμένος για αυτό παρακάτω θα γνωρίσεις τις κορυφαίες στάσεις που πρέπει να κάνεις στο νησί.  

Αδάμαντας

Η πρώτη στάση που θα κάνεις στο νησί είναι ομολογουμένως το λιμάνι του Αδάμαντα. Εδώ φυσάει κυκλαδίτικος αέρας και το τοπίο είναι ανάλογο. Γραφικά σοκάκια με ολόλευκα σπιτάκια και ανθισμένες αυλές θα σου χαρίσουν τις ομορφότερες διακοπές. Ο Αδάμαντας ως τόπος προσέγγισης των πλοίων, αλλά και τουριστικό κέντρο του νησιού προσφέρει όλες τις ανέσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς όταν πρόκειται για νυχτερινή διασκέδαση. Αποτελεί τη πιο δημοφιλή επιλογή διαμονής αφού  συνδυάζει ξεκούραση και ηρεμία με νυχτερινή ζωή. Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ. Στον Αδάμαντα θα βρεις και θαυματουργά νερά, στη πηγή του Λάκκου μέσα σε ένα σπήλαιο, όπου θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις τις ευεργεσίες των ιαματικών λουτρών.


Πλάκα

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η εντυπωσιακή Πλάκα που προσφέρει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα αλλά και αρκετά αξιοθέατα. Κτίστηκε το 1800 από τις αρχαίες πέτρες του κάστρου της. Ανηφόρισε μέχρι τα ερείπια του και απόλαυσε χωρίς βιασύνη την υπέροχη θέα του κόλπου του νησιού που προσφέρει το προαύλιο της Παναγίας Θαλασσίτρας. Εδώ φιλοξενείται και το πιστό αντίγραφο του Αγάλματος της Αφροδίτης που προέρχεται από τα εργαστήρια του μουσείου του Λούβρου. Σε περιμένει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου.


Τρυπητή

Η Τρυπητή είναι ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός, σχεδόν ενωμένος με την Πλάκα, κτισμένος αμφιθεατρικά πάνω από τα ερείπια της κλασικής πόλης του Κλήματος. Το όνομά της οφείλεται στα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματά της, που έμοιαζαν τρυπημένα, όπως επίσης και στις πολλές τρύπες που υπάρχουν λαξεμένες στον βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ εδώ θα συναντήσεις μεγάλους γραφικούς ανεμόμυλους.  Σε κοντινή απόσταση με τα πόδια βρίσκονται και οι περίφημες Κατακόμβες της Μήλου και το Αρχαίο Θέατρο.


Πολλώνια.

Το δεύτερο τουριστικό και παραθεριστικό κέντρο της Mήλου είναι τα Πολλώνια που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαράδικο χωριό χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο με καταγάλανα νερά. Μια μοναδική παραλία και ολόλευκα σπιτάκια δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό. Ψηλά στέκεται η εκκλησία της Aγίας Παρασκευής το χαρακτηριστικό στολίδι των Πολλωνίων. Από εδώ εκτελούνται και τα δρομολόγια προς την αντικρινή Kίμωλο.


Κλήμα

Τέλος η Μήλος διαθέτει πολλούς μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς που είναι χτισμένοι σε κολπίσκους και χαρακτηρίζονται από μία σπάνια νησιώτικη αρχιτεκτονική. Τα Mαντράκια, Φυροπόταμο, Aρετή και Φουρκοβούνι, αποτελούν μικρά ψαράδικα λιμανάκια που συνθέτουν σίγουρα μια υπέροχη εικόνα. Πιο δημοφιλής όμως είναι το Κλήμα, το πολύχρωμο ψαροχώρι όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μύλου. Εδώ όπως και στα υπόλοιπα ψαροχώρια θα δεις από κοντά τα λεγόμενα ‘’σύρματα’’.  Υπόσκαφα καταλύματα  δίπλα στη θάλασσα, βαμμένα με έντονα χρώματα, αρχικά χρησίμευαν στο να προστατεύονται οι βάρκες των ψαράδων κατά τη διάρκεια του  χειμώνα και σε περιόδους κακοκαιρίας, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκαν σε κατοικίες ψαράδων. Σήμερα αποτελούν εναλλακτικά καλοκαιρινά καταλύματα αλλά και φόντο για τις πιο πολύχρωμες φωτογραφίες των επισκεπτών.