Μάλτα: Η Μαλτέζικη κουζίνα είναι όνειρο!


Loading...

Η Μάλτα έχει επηρεαστεί από πολλούς και διάφορους πολιτισμούς και γι΄αυτό διαθέτει πολλά “πρόσωπα”, αλλά μία και μοναδική ταυτότητα. Διαθέτει μία μεγάλη και σπουδαία ιστορία, διάφορα μνημεία, αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος, αλλά παρ’ όλα αυτά, είναι ταυτόχρονα και τόσο μοντέρνα, όπου προσφέρει συνεχώς στους επισκέπτες της την ευκαιρία να διασκεδάσουν με κάθε αφορμή. Όσο μικρή κι αν είναι η Μάλτα, έχει παρουσιάσει μεγάλη ποικιλία σε ιστορικό και πολιτιστικό κομμάτι. Ένα μεγάλο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό προσόν της, είναι φυσικά η κουζίνα της. Όπως και ολόκληρη η Μάλτα, έτσι και η κουζίνα της αντίστοιχα, έχει επηρεαστεί από πολλούς πολιτισμούς που έχουν περάσει από το νησί και πλέον διαθέτει ένα μείγμα τοπικής, σικελικής και μαυριτανικής προέλευσης. Παρουσιάζει μία ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία τόσο σε κρέατα, όσο και ψάρια και στηρίζεται στα προϊόντα της δικής της παραγωγής. Προσπαθήστε να επωφεληθείτε της ευκαιρίας και να δοκιμάσετε όσες περισσότερες γεύσεις μπορείτε. Παρακάτω θα βρείτε κάποια κυρίως πιάτα, επιδόρπια ή σνακ, που πραγματικά όμως πρέπει να δοκιμάσετε.

Pastizzi (Παστίτσι)

Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα σνακ της Μάλτας. Ουσιαστικά είναι μία πολύ μικρή πίτα, η οποία περιλαμβάνει στη γέμιση της ή ρικότα, ή πουρέ αρακά. Θα το βρείτε κυρίως στα λεγόμενα ‘’Street food’’ ή ‘’Fast food’’ σε πολύ οικονομική τιμή. Φυσικά συγκαταλέγεται στα σνακ, αλλά αν φας τρία ή τέσσερα από αυτά, το θεωρείς και σαν ένα κανονικό γεύμα.

Timpana

Η σπεσιαλιτέ της Μάλτας. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει εμπνευστεί κι επηρεαστεί από τη Σικελία και ουσιαστικά περιλαμβάνει μία από τις καλύτερες μακαρονάδες στον κόσμο. Αποτελείται από μακαρόνια και συγκεκριμένα πένες, οι οποίες αναμειγνύονται με κιμά, ντομάτα, τυρί κι άλλα υλικά όπου στο τέλος βγάζουν ένα φανταστικό αποτέλεσμα, σαν μια πίτα με μακαρόνια. Αν το δοκιμάσετε μία φορά, θα θέλετε συνέχεια μετά.

Tortal tal-lampuki (Λαμπούκα)

Είναι ένα ψάρι ευρέως γνωστό, (στα ελληνικά το γνωρίζουμε ως ‘Κυνηγό’) το οποίο είναι πολύ εύκολο να βρεις σε ολόκληρη τη χώρα. Για το συγκεκριμένο ψάρι βγαίνουν πολλές συνταγές με διάφορους συνδυασμούς και θεωρείται εδώ κι αρκετό καιρό, ένα από τα καλύτερα γεύματα, που μπορεί να απολαύσει κάποιος στη Μάλτα. Θα το βρείτε ακόμη και ως το βασικό συστατικό μιας πίτας.

Soppa tal-armla (Σούπα)

Μπορεί τα περισσότερα φαγητά της Μάλτας να περιέχουν πιο ξερές τροφές, όμως η συγκεκριμένη πόλη, φημίζεται και για τις σούπες της. Η συγκεκριμένη σούπα έχει μέσα της πολλά λαχανικά, διάφορα ζαρζαβατικά και πατάτες. Φυσικά αν σε αυτά τα υλικά προσθέσεις σάλτσα ντομάτας, θα βγάλεις ένα μοναδικό αποτέλεσμα τόσο ενός γευστικού και ιδιαίτερου πιάτου, όσο κι ενός πολύ θρεπτικού γεύματος.

Fenkata (Κουνέλι)

Ένα πολύ βασικό στοιχείο της Μαλτέζικης κουζίνας, είναι το κουνέλι. Στη Μάλτα οι κάτοικοι τρώνε πάρα πολύ το κουνέλι και με τις υπέροχες συνταγές τους το περνάνε αυτό και στους επισκέπτες. Χαρακτηρίζεται ως το εθνικό πιάτο της Μάλτας και αποτελείται κυρίως από δύο πιάτα. Θα το συναντήσετε είτε σερβιρισμένο με μακαρόνια με κρασί και βότανα, είτε με αρακά και πατάτες. Ο κάθε συνδυασμός έχει τη δική του γεύση.