Κρακοβία: Επίσκεψη στο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα.


Loading...

Η Κρακοβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας αλλά και ένας από τους οικονομικότερους προορισμούς της Ευρώπης. Είναι σχεδόν πλήρως πεζοδρομημένη και πολύ ευχάριστη για τους επισκέπτες. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία, είναι χτισμένο, το κάστρο της Βαβέλ πάνω σε ένα λόφο με αποτέλεσμα να μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες του την όμορφη θέα της Κρακοβίας. Στην οδό Swietego Wawrzynca μπορεί να απολαύσει κάποιος τον καφέ και το ποτό του αλλά και φαγητό στην αλάνα με street food. Στην παλαιά αγορά βρίσκεται η είσοδος προς τις υπόγειες μεσαιωνικές στοές, μέρος των οποίων έχει επίσης μετατραπεί σε μουσείο. Έτσι και εγώ αποφάσισα να επισκεφτώ το Αλατωρυχείο της Βιελτίσκα.

Το αλατωρυχείο

Μια επίσκεψη στο αλατωρυχείο ήταν ότι παράξενο είχα κάνει ποτέ. Το αλατωρυχείο της Βιελίτσκα ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα καθώς είναι το δεύτερο αρχαιότερο της Ευρώπης. Βρίσκεται στην Βιελίτσκα η οποία απέχει μόλις 15χλμ από την Κρακοβία. Έχει περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το εκπληκτικό είναι πως διαθέτει 9 υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος 327 μέτρα με τεράστιες στοές των 300 χλμ σκαλισμένες σε συμπαγείς όγκους αλατιού. Η τιμή για να το επισκεφθεί κανείς είναι σχετικά χαμηλή για αυτό το θέαμα που θα αντικρύσει και φτάνει τα 15 ευρώ περίπου. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 2 ώρες, συνοδεία πάντα ξεναγού ο οποίος φορά ρούχα αλατωρύχου. Η πτώση της τιμής του αλατιού αποτέλεσε τον λόγο για να κλείσει το ορυχείο και να το μετατρέψουν οι Πολωνοί σε μουσείο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Όλα φτιαγμένα από αλάτι!

Για πολλά χρόνια οι αλατωρύχοι έφτιαχναν εντυπωσιακά έργα τέχνης έτσι είχα την ευκαιρία να αντικρύσω το πιο εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο έργο το « παρεκκλήσιο της ευλογημένης Κίνγκα. Πρόκειται για ένα καθεδρικό ναό ύψους 12 μέτρων. Κατεβαίνεις συνολικά 650 σκαλιά για να βρεθείς σε βάθος 135 μέτρων. 20.000 τόνοι αλάτι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του υπόγειου ναού η οποία διήρκησε περισσότερο από 30 χρόνια. Έμεινα έκπληκτη όταν συνειδητοποίησα πως όλα μέσα στην εκκλησία ακόμα τα είδη θρησκευτικής λατρείας, οι πολυέλαιοι, η Αγία Τράπεζα και ο Εσταυρωμένος είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από αλάτι. Ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες βιβλικές  παραστάσεις από αλάτι. Πολύ αξιόλογος είναι ο μυστικός δείπνος του Da Vinci που τον έχουν σκαλίσει στον πάγο. 

Ο μύθος για την Αγία Κίνγκα

Όσο είμασταν εκεί στεκόμενοι μπροστά από τη  μορφή της Αγίας Κίνγκα ο ξεναγός θα εξιστορούσε τον μύθο που υπάρχει γύρω από αυτή. Ένας γονατισμένος αλατωρύχος να προσφέρει στην Αγία αλάτι και ένα δαχτυλίδι είναι η απεικόνιση της μορφής της Αγίας Κίνγκα. Η Αγία παντρεύτηκε σε ηλικία 16 ετών τον βασιλιά της Πολωνίας ο οποίος ήταν 19 χρονών και ζήτησε από τον πατέρα της να της δώσει ως γαμήλιο δώρο ένα αλατωρυχείο. Μετά το γάμο η Κινγκα ταξιδεύοντας μια μέρα στη Βιελτίσκα διέταξε τους αλατωρύχους να να ανοίξουν ένα πηγάδι. Προς έκπληξη όλων αντί για νερό βγήκε «λευκός χρυσός» μαζί με το δαχτυλίδι που είχε πετάξει σ ένα αλατωρυχείο στην Ουγγαρία μέσα σε ένα πέτρωμα αλατιού. Τότε ξεκίνησε και η λατρεία της ως ευλογημένη Κίνγκα και αξιοποιήθηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Μια επίσκεψη που άξιζε τον κόπο και θα την πρότυνα σε όλους!