Μόσχα: Πρώτη φορά στη Μόσχα!


Loading...

Η Μόσχα είναι μια πόλη σύμβολο, που έχει στιγματίσει την παγκόσμια ιστορία και τον πολιτισμό. Διαθέτει εντυπωσιακά μνημεία και αξιοθέατα αλλά και τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Στη Ρωσική πρωτεύουσα ο επισκέπτης νιώθει από την πρώτη κιόλας στιγμή τη διαφορετικότητά της. Ας δούμε παρακάτω, μερικές must επιλογές που θα πρέπει να κάνετε αν θέλετε να επισκεφθείτε τη Μόσχα για πρώτη - και όχι μόνο - φορά.  

Το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα της Ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας και συνάμα το ιστορικό της κέντρο. Συχνά αναφέρεται και μόνο ως Κρεμλίνο, που στα Ρωσικά σημαίνει κάστρο. Το Κρεμλίνο της Μόσχας αποτελούνταν αρχικά από ένα μεσαιωνικό κάστρο, που εξελίχθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε μορφή Ακροπόλεως. Αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό αποτελεί το εξωτερικό τείχος και το οχυρωματικό συγκρότημα με τους 20 πύργους, που παρά την ανέγερσή του στο μεγαλύτερο βαθμό στα χρόνια 1485 με 1499, συντηρείται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Η οχύρωση αυτή αποτέλεσε πρότυπο και για τη δημιουργία άλλων Κρεμλίνων σε Ρωσικές πόλεις.

Το Μαυσωλείο του Λένιν

Το Μαυσωλείο του Λένιν, γνωστό και ως Τάφος του Λένιν, είναι μαυσωλείο ευρισκόμενο στην Κόκκινη Πλατεία, στο κέντρο της Μόσχας. Μέχρι σήμερα είναι ο τόπος όπου διατηρείται η σωρός του πρώτου Σοβιετικού ηγέτη Βλαντίμιρ Λένιν σε δημόσια έκθεση από το έτος του θανάτου του μέχρι σήμερα.  

Πάρκο Γκόρκι

Πήρε το όνομά του από τον διάσημο συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι, και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το μυθιστόρημα “Γκόρκι Παρκ” του Κρουζ Σμιθ, στο οποίο βασίστηκε και το ομώνυμο επιτυχημένο κινηματογραφικό έργο. Το πάρκο απλώνεται κατά μήκος το ποταμού Μόσχοβα και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι ιδανικό για παιδιά, καθώς παρέχει μια πληθώρα παιχνιδιών. Το δεύτερο μέρος του περίφημου πάρκου απαρτίζεται από κήπους και κτίρια περιορισμένης πρόσβασης. Ωστόσο, μια βόλτα στο συγκεκριμένο πάρκο θα είναι σίγουρα απολαυστική.

Θέατρο Μπολσόι

Το θέατρο Μπολσόι είναι ένα ιστορικό θέατρο της Μόσχας αφιερωμένο στην όπερα και το μπαλέτο. Το θέατρο ιδρύθηκε το 1776 αλλά το τωρινό νεοκλασικό κτίριο είναι του 19ου αιώνα. Θεωρείται σύμβολο της Ρωσίας, χάρη στη συνεισφορά του στις παραστατικές τέχνες. Ο θίασος του, που αποτελείται από χορευτές μπαλέτου, μουσικούς και τραγουδιστές όπερας, είναι από τους πιο παλιούς και πιο ξακουστούς θιάσους παγκοσμίως. Στη σκηνή του θεάτρου Μπολσόι έκαναν πρεμιέρα πολλά φημισμένα έργα, όπως η λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι. Η νεοκλασική του πρόσοψη απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 100 ρουβλίων.

Η Κόκκινη Πλατεία

Η Κόκκινη πλατεία είναι η κεντρική πλατεία της Μόσχας και κατ' επέκταση θεωρείται η κεντρική πλατεία ολόκληρης της Ρωσίας. Αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να χρησιμεύσει ως η κύρια αγορά της Μόσχας, ενώ κατά τη διάρκεια της ιστορίας χρησιμοποιήθηκε για διάφορες επίσημες τελετές και πλήθος άλλων κυβερνητικών εκδηλώσεων. Το όνομα της πλατείας παρά τους λογικούς συνειρμούς που κάνουν οι περισσότεροι επισκέπτες δεν προέρχεται ούτε από το χρώμα των τούβλων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της ούτε από από τη σχέση του κόκκινου χρώματος με τον κομμουνισμό. Αντιθέτως προέρχεται από τη ρίζα της ρωσικής λέξης Krasnaya που σημαίνει κόκκινο ή όμορφο. Ο χαρακτηρισμός αυτός εφαρμόστηκε για την περιγραφή του παρακείμενου ναού του Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην πλατεία. Είναι αναπόφευκτη μία επίσκεψη στην κόκκινη πλατεία, καθώς ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες της Μόσχας που δεν έχουν φωτογραφηθεί σε αυτή με φόντο ένα από τα ιστορικά κτίρια που την περιβάλλουν.