Αμοργός: 5 λόγοι που πέρυσι την επισκεφτήκαμε!


Loading...

Καθώς, αναζητούσαμε τον καλοκαιρινό μας προορισμό κοιτάζοντας εικόνες και διαβάζοντας άρθρα έπεσε στα χέρια μας μια φωτογραφία από παραλία στην Αμοργό. Η ομορφιά της μας συνάρπασε κι έτσι αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για το νησί. Φημισμένο για το απέραντο γαλάζιο, τις μαγευτικές παραλίες και την άγρια ομορφιά του, πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι το ομορφότερο νησί των Κυκλάδων που ευτυχώς ακόμα δεν το έχουν ανακαλύψει πολλοί τουρίστες. Ένα μικρό, γραφικό νησί με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Οι λόγοι που το επιλέξαμε για τις περσινές μας διακοπές πολλοί, παραθέτω, όμως, στη συνέχεια τους σημαντικότερους που θα μας έκαναν να το επισκεφτούμε πάλι.

Παραλίες

Η Αμοργός έχει πολλές μικρές και όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Αυτό που ενθουσίασε εμάς είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες παραλίες δεν είναι οργανωμένες με αποτέλεσμα να είναι εξασφαλισμένη η καθαριότητά της αλλά και η δική μας ηρεμία. Η παραλία άρεσε περισσότερο είναι αυτή της Αγίας Άννας. Σε πέντε λεπτά από τη Χώρα του νησιού φτάναμε στον απόλυτο παράδεισο. Τα γαλαζοπράσινα νερά της μας υποδέχονταν με απόλυτη γαλήνη. Στη συγκεκριμένη παραλία γυρίστηκε και η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» που έκανε την Αμοργό γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πανηγύρια

Η Αμοργός διαθέτει πολλά πανηγύρια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου που κάνουν τους ντόπιους με τους τουρίστες μια μεγάλη παρέα. Κανονίσαμε το ταξίδι μας ώστε να συμπέσει με ένα και να ζήσουμε κι εμείς την εμπειρία από κοντά. Αυτό ήταν γιορτή του Παστελιού. Μια εβδομάδα μετά το Δεκαπενταύγουστο φτάσαμε στο νησί που μοσχομύριζε παστέλι. Στη Χώρα είχαν στηθεί πάγκοι με ντόπιους που έδειχναν τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού. Φυσικά, μετά από αυτό ακολούθησε δοκιμή και ένα μεγάλο γλέντι με παραδοσιακή μουσική.


Πύργος του Γαβρά

Στο κέντρο της Χώρας βρίσκεται ο πύργος του Γαβρά, ένα παλιό αρχοντικό από τον 16ο αιώνα. Σήμερα φιλοξενεί το αρχαιολογικό μουσείο της Αμοργού με ευρήματα από τις ανασκαφές στις τρεις αρχαίες πόλεις που βρέθηκαν στην Αμοργό. Μας τράβηξε την προσοχή και αποφασίσαμε να τον επισκεφτούμε καθώς δεν γνωρίζαμε πολλά για την ιστορία της. Καταπληκτικά ευρήματα που μας μετέφεραν σε μια άλλη εποχή.


Φαγητό

Φυσικά, δεν μπορούσε να λείπει το φαγητό από τη λίστα μας. Είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε όταν πρόκειται να πάμε ένα ταξίδι. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, αν το φαγητό δεν είναι καλό ο προορισμός όσο όμορφος κι αν είναι κάπου θα υστερεί. Η Αμοργός, όμως, δεν υστερεί πουθενά. Σε όλα τα ταβερνάκια του νησιού μας περίμεναν τα παραδοσιακά ξεροτήγανα, πρόκειται για τηγανητές πίτες με σέσκουλο και μάραθο, το λαδοτύρι και το πατατάτο που είναι κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο με γεύση από το νησί.


Ψημένη ρακή

Φαγητό χωρίς ποτό δεν γίνεται και ταξίδι στην Αμοργό χωρίς ψημένη ρακή, επίσης. Πρόκειται για παραδοσιακή ρακή που μπαίνει πάνω από τη φωτιά. Τη βρήκαμε σε όλα τα ουζερί και τα παραδοσιακά ταβερνάκια και αποτέλεσε το σουβενίρ μας από το νησί. Όπως ήταν λογικό, αποτέλεσε το κομμάτι που ομόρφαινε  κατά πολύ τα βράδια μας!