Αμοργός και αξιοθέατα.


Loading...

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑΣ Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

Το σπουδαιότερο θρησκευτικό μνημείο της Αμοργού είναι το Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που επιβλέπει το απέραντο γαλάζιο του νησιού. Βρίσκεται στα ανατολικά της Χώρας πάνω από τη φημισμένη παραλία της Αγίας Άννας, κρεμασμένο πάνω σε ένα απότομο βράχο. Σήμα κατατεθέν της πανέμορφης Αμοργού βρίσκεται στη κορυφή της λίστας κάθε επισκέπτη ενώ προκαλεί δέος και ταυτόχρονα θαυμασμό. Αν θέλεις και εσύ να αντικρίσεις ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου εκεί όπου ο ουρανός γίνεται ένα με τη θάλασσα μη το σκέφτεσαι άλλο!

Ως εκ θαύματος.

Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας στέκει κατάλευκο από  τον ένατο αιώνα (812 – 813 μ. Χ.) που κατασκευάστηκε ενώ ανακαινίσθηκε το 1088 μ. Χ. από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α. Κομνηνό. Αφορμή για το χτίσιμό του στάθηκε η εύρεση μιας εικόνας από τη Χόζιβα ή Κοζιβά της Παλαιστίνης που βρίσκεται στους Άγιους Τόπους κοντά στην Ιεριχώ. Η παράδοση λέει πως μια γυναίκα στην Ασία την περίοδο της εικονομαχίας έριξε την εικόνα της Παναγίας στην θάλασσα για να μην καταστραφεί.  Η εικόνα έφτασε στην Αγία Άννα και οι νησιώτες μόλις την βρήκαν αποφάσισαν να φτιάξουν μια εκκλησία εκεί. Όσο κι αν προσπάθησαν όμως δεν τα κατάφεραν. Την ημέρα έχτιζαν, το βράδυ γκρεμίζονταν. Όλοι απογοητεύτηκαν και τότε ο πρωτεργάτης ζήτησε από την Παναγία να του υποδείξει Εκείνη έναν τόπο όπου ήθελε να χτιστεί το Μοναστήρι. Την επόμενη ημέρα πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, πολύ ψηλά ήταν καρφωμένη η σμίλα με το ζεμπίλι και όλα τα εργαλεία του πρωτομάστορα δείγμα πως εκεί ήθελε να ανεγερθεί ο Ναός. Το καρφί του πρωτομάστορα έμεινε καρφωμένο στο βράχο μέχρι το 1956 χρονιά κατά την οποία άρχισε η απαλλοτρίωση των κτιρίων του Μοναστηριού. Τότε έπεσε στην αυλή του Μοναστηριού και οι πιστοί θεώρησαν πως το γεγονός αυτό είναι σημάδι αντίδρασης της Παναγίας στην απαλλοτρίωση. Η σμίλα βρίσκεται σήμερα σε προθήκη στην Εκκλησία της Μονής.


Το Μοναστήρι του ενός τοίχου.

Αυτήν την ονομασία έχει πάρει η Ιερά Μονή λόγω των διαστάσεων της. Έχει μήκος 40 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα ενώ αποτελείται από 8 επίπεδα – ορόφους. Στην είσοδο της, η σκάλα ενώνεται στη κυριολεξία με το βράχο και οδηγεί στο τέταρτο όροφο. Τα κελιά της Ιεράς Μονής φτάνουν τα 15 ενώ οι χώροι της αριθμούνται 72. Καμάρες, τόξα, βυζαντινού τύπου ή οξυκόρυφα των χρόνων της Ενετοκρατίας (1296-1537), κτισμένα με πέτρες ή πωρόλιθο από την Μήλο, ξυλοδόκαρα και ξυλοδεσιές χαρακτηρίζουν τον περίπλοκο και συνάμα δαιδαλώδη εσωτερικό της χώρο. Τα κελιά των Μοναχών, η τράπεζα, τα μαγειρεία, οι φούρνοι, οι αποθήκες, οι στέρνες και τα πηγάδια, όλα τοποθετούνται σφηνωμένα μέσα στον φυσικό βράχο που μεταμορφώνεται σε λειτουργικό οικοδόμημα και αποτελεί θαυμαστό δείγμα αρχιτεκτονικής.


Πρόσβαση.

Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας απέχει 2 χλμ από την Χώρα του νησιού και μπορείς να φτάσεις σε αυτό είτε μέσω θαλάσσης από τη παραλία της Αγίας Άννας είτε μέσω στεριάς. Έπειτα θα πρέπει να ανέβεις τα 300 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που οδηγούν στην Ιερά Μονή. Αξίζει όμως τον κόπο! Η Παναγιά θα σε ανταμείψει με την θέα του απέραντου γαλάζιου και της Αγίας Άννας και ο μοναχός θα σε καλωσορίσει κερνώντας ψημένη ρακή, το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού και γλυκό τριαντάφυλλο ή λουκούμι.

Επιπλέον πληροφορίες.

  • Το Μοναστήρι παραμένει κλειστό τις μεσημβρινές ώρες. (2μ.μ.-5μ.μ.)
  • Για να εισέλθεις στο Μοναστήρι θα πρέπει να έχεις ντυθεί ευπρεπώς με μακρύ παντελόνι ή φούστα και κοντομάνικη μπλούζα ή πουκάμισο.
  • Η Παναγιά Χοζοβιώτισσα είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει στις 20 και 21 Νοεμβρίου.