Αμοργός: Μπουκιά και συχώριο.


Loading...

ΑΜΟΡΓΟΣ ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΙΟ

Το πανέμορφο νησί της Αμοργού μπορεί να έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο από τη ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο», αλλά ήταν εδώ και χρόνια αγαπημένο στους Έλληνες. Εκτός από τη γαλήνη που προσφέρει στους επισκέπτες της, τα κρυστάλλινα νερά και τα γραφικά χωριουδάκια η Αμοργός παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας με τις παραδοσιακές λιχουδιές της. Ετοιμάσου λοιπόν για μια γευστική περιήγηση!

Σπεσιαλιτέ του νησιού.

Το πιο γνωστό, παραδοσιακό πιάτο της Αμοργού, αυτό που σερβίρεται στα πανηγύρια αλλά και σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, είναι το πατατάτο. Αιγοπρόβειο κρέας, σε συνδυασμό κάποιες φορές με μοσχάρι, σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα με ντοματοπελτέ, φρέσκια ντομάτα, κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και πατατούλες. Επιβάλλεται να το δοκιμάσεις. Με τα εντόσθια των αιγοπροβάτων κάνουν και το ξιδάτο, ένα είδος πατσά με μπόλικο ξίδι, που επίσης σερβίρεται στα πανηγύρια που περιλαμβάνουν ολονυκτίες. Ακόμα στο νησί θα δοκιμάσεις και μεγάλη ποικιλία από χορτοπιτάκια, λιστές ψητές μένουλες ( ένα πεντανόστιμο ψαράκι) και ξεροτήγανα να γλείφεις τα δάχτυλα σου.

Πού θα φας.

Αμέτρητα καφενεία, ταβερνάκια και εστιατόρια κερνάνε ρακή και μεζέδες σε κάθε γωνιά του νησιού. Για να μη τα έχεις χαμένα λοιπόν παρακάτω θα βρεις τα καλύτερα εστιατόρια σε κάθε χωριό της Αμοργού.
  • Χώρα. Το ΤρανζισΤοΡάκι στη Χώρα, στη καρδιά του νησιού αποτελεί σίγουρα ένα θησαυρό γεύσεων όχι όμως κρυμμένο θα έλεγε κανείς. Η φήμη του μεγάλη και όχι άδικα. Στο εσωτερικό του μεζεδοπωλείου υπάρχουν όμορφες αντίκες που σε συνδυασμό με τις όμορφες μελωδίες σε παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή. Το όμορφο πλατύστενο αλλά και τα χρώματα του μαγαζιού έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μία όμορφη και χαλαρωτική διάθεση ενώ το προσωπικό του μαγαζιού φροντίζει για την καλύτερή εξυπηρέτησή. Με ιδιαίτερη προσοχή στις πρώτες ύλες , προσφέρει εξαιρετική ποιότητα και γεύση στα πιάτα.
  • Κάτω Μεριά.

Στην Κάτω Μεριά αξίζει μια στάση στη Μαρουσώ στην Αρκεσίνη. Μια παραδοσιακή ταβέρνα την οποία δουλεύει η μαμά Μαρουσώ με την οικογένεια και στην οποία σερβίρουν συνταγές της θάλασσας και του βουνού με πολύ μεράκι. Πατατάτο με γίδα, κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωταριά, το διάσημο λεμονάτο κατσικάκι, αλλά και καλαμάρι γεμιστό με ξινομυζήθρα, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που θα σε εντυπωσιάσουν.

  • Λαγκάδα. Στο όμορφο χωριό της Λαγκάδας βρίσκεται ο περίφημος Βαρύς που δουλεύει αποκλειστικά με ντόπιες πρώτες ύλες στο μικρό ταβερνάκι με τη ζεστή ατμόσφαιρα. Πιάσε θέση στην ταράτσα και δοκίμασε μερικά από τα πιο νόστιμα κρέατα του νησιού, όλα δικής του παραγωγής. Αρνάκι και κατσικάκι κοκκινιστό και λεμονάτο, υπέροχες ζουμερές μπριζόλες και παϊδάκια, καλό κρασί και σχεδόν βουνίσιο αεράκι να σε συντροφεύει. Πίτες με σπιτικό φύλλο, μοσχαράκι με λιαστές ντομάτες και σπιτικό γλυκό του κουταλιού για τον αποχαιρετισμό θα σου κλέψουν τη καρδιά.
  • Αιγιάλη.

Δίπλα στο λιμάνι της Αιγιάλης βρίσκεται και το Λιμάνι της κυρα-Κατίνας με ελληνική κουζίνα και πολλές ντόπιες συνταγές. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; To εξαιρετικό πατατάτο, το καλόγερο, τη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και κάππαρη, τους αφράτους φαβοκεφτέδες, το καλαμάρι με πέστο, τα μπαρμπούνια σαβόρο, ή τη πελώρια πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα και τη παραδοσιακή χταποδόπιτα; Δεν υπάρχει λάθος απάντηση αφού ότι και να επιλέξεις θα μείνεις ικανοποιημένος. Και το μεγάλο μυστικό είναι ότι αυτή η σούπερ τίμια παραδοσιακή ταβέρνα κάθε Παρασκευή σερβίρει 3-4 πιάτα αυθεντικής ταϊλανδικής κουζίνας!

Καλή όρεξη!