Άνδρος: Και από γαστρονομία άλλο τίποτα…


Loading...

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΙ ΤΡΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Τα νησιά των Κυκλάδων φημίζονται για τη γαστρονομική τους παράδοση. Έτσι και η αρχοντική Άνδρος, έχει τις δικές τις μοναδικές λιχουδιές να σου προσφέρει. Μπορείς να τις γευθείς στα αμέτρητα ταβερνάκια, μεζεδοπωλεία, ψαροταβέρνες και εστιατόρια του νησιού. Με θέα το Αιγαίο ή στη πλατεία της Χώρας οι ντόπιοι θα σε υποδεχτούν με χαμόγελο και με το πιάτο γεμάτο. Εξάλλου σα την ελληνική φιλοξενία δεν έχει!

Τοπικά προϊόντα.

Το νησί παράγει λάδι, κρασί και χωνευτικά λικέρ από εσπεριδοειδή. Οι καρποί των εσπεριδοειδών γίνονται επίσης σιροπιαστά, λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, τα σύκα μετατρέπονται σε νόστιμες παστελαριές (γεμιστό σύκο με αμύγδαλα και καρύδια) και τα αμύγδαλα σε μυρωδάτα αμυγδαλωτά για να είσαι όλο μες τα μέλια. Φαγητό στην Άνδρο όμως χωρίς τυρί δε γίνεται. Στο νησί φτιάχνονται αρκετά νόστιμα τυριά από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα. Τρία είναι αυτά που παράγονται μαζικά. Το μαλαχτό, που το όνομα του σημαίνει το τυρί που έχει ζυμωθεί "μαλαχτεί", η αρμεξιά, φρέσκο τυρί που ζυμώνεται με λίγο αλάτι και έχει πιεστεί ανάμεσα σε πέτρες, και το βολάκι που είναι το μαλαχτό τυρί που ζυμώνεται σε σχήμα κώνου και κατόπιν μένει στον ήλιο κρεμασμένο μέσα σε ένα πανί. Είναι σκληρό και πικάντικο, ιδανικό τριμμένο πάνω σε μακαρονάδα.


Να γλείφεις τα δάχτυλα σου.

Στο Μπατσί θα βρεις νοστιμιές για όλα τα γούστα. Η πιο φημισμένη, και ίσως η πιο νόστιμη για πολλούς είναι η φουρτάλια ή αλλιώς φρουτάλια. Μια ομελέτα με πατάτες, δυόσμο, ντόπια ανδριώτικα λουκάνικα και γλίνα. Φτιάχνεται επίσης σε παραλλαγές όπως Κουκοφουρτάλια, κολοκυθοφουρτάλια που μπορεί να αποτελούν γλωσσοδέτη για να τα προφέρεις είναι όμως πεντανόστιμα πιάτα. Όταν βρεθείς σε ένα μεζεδοπωλείο όμως μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις λούζες και λουκάνικα. Η λούζα μαρινάρεται σε γλυκό κόκκινο κρασί, αρωματίζεται, και καπνίζεται και τα λουκάνικα είναι πικάντικα, καπνιστά με έντονο το άρωμα του γλυκάνισου. Συνδυάζονται και με ουζάκι και με κρασάκι και με τσιπουράκι. Για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Αν όμως έχεις τη τύχη και βρεθείς Πάσχα στο νησί τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις το λαμπριάτη, ένα από τα πιο πλούσια και ευωδιαστά πασχαλινά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για κατσίκι γεμιστό με τυριά, αυγά, εντόσθια, ρύζι , δυόσμο.


Πού;

  • Η σωστή απάντηση είναι: παντού! Αφού όπου και να βρεθείς στην όμορφη νήσο θα σε περιποιηθούν και με το παραπάνω.Εδώ σου έχω τέσσερις επιλογές για να διαλέξεις. Barbarola. Είναι οικογενειακή ταβέρνα και βρίσκεται στις Στενιές της Άνδρου ακριβώς πάνω από τη δημοφιλή παραλία Πίσω Γυάλια. Αφού κάνεις τις βουτιές σου και σου ανοίξει η όρεξη θα ξαποστάσεις στη Barbarola. Εξαιρετική τοπική κουζίνα, σαν το φαγητό της «μαμάς» από την Άνδρο, και θέα που κόβει την ανάσα.
  • Μπαλκόνι του αιγαίου. Βρίσκεται στη τοποθεσία Άνω Απρόβατο και είναι ένα πραγματικό μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο πέλαγος. Για αυτό η καλύτερη ώρα είναι όταν πέφτει ο ήλιος για να απολαύσεις μαζί με το φαγητό σου και ένα μαγευτικό σκηνικό.
  • Ότι Καλό. Βρίσκεται στο Μπατσί και εδώ θα βρεις πραγματικά ότι πιο καλό με θέα το γραφικό κόλπο. Από αστακομακαρονάδα μέχρι κόκορα κρασάτο. Αν είσαι όμως μερακλής θα σου πρότεινα το αξεπέραστο μοσχαράκι στάμνας.
  • Ενδοχώρα. Όπως προδίδει και το όνομα της βρίσκεται στο κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας. Εδώ η παραδοσιακή κουζίνα συναντά τη μοντέρνα και σε απόλυτη αρμονία σου προσφέρουν απίθανα πιάτα. Στριφτάρια με γαρίδες και κολοκύθι και γαριδομακαρονάδα είναι ένα μικρό δείγμα από τις σπεσιαλιτέ της.
Καλή όρεξη!