Βαρσοβία: Fotoplastikon.


Loading...

FOTOPLASTIKON - ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΖΩΝΤΑΝΕYΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ

Η Βαρσοβία, η πρωτεύουσα της Πολωνίας, έχει πολλά μουσεία στη συλλογή της. Από μουσεία ιστορίας και τέχνης μέχρι επιστήμης και neon πινακίδων. Όλα αξιοσημείωτα και το καθένα με το δικό του ενδιαφέρον. Αν όμως ψάχνεις κάτι το εναλλακτικό και μοναδικό τότε πρέπει να επισκεφτείς το Fotoplastikon. Εδώ η ιστορία θα ξεπροβάλλει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου!

Κάτσε να σου πω μια ιστορία.

Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές 20ου ακριβώς πριν τη γέννηση του κινηματογράφου ,υπήρχε το Fotoplastikon, μια συσκευή που επέτρεπε στους θεατές να παρακολουθούν εναλλασσόμενες εικόνες τριών διαστάσεων (3D που λέμε σήμερα). Γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία το 1905 δημιουργήθηκε το πρώτο 3D Θέατρο στη Πολωνία το FOTOPLASTIKON. Οι θεατές καθόντουσαν γύρω από ένα μεγάλο κύλινδρο και κοιτάζοντας μέσα από τρύπες έβλεπαν εικόνες και μουσική να ζωντανεύουν μπροστά τους. Πριν το πόλεμο χρησιμοποιούνταν κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους και φιλοξενούσαν σύγχρονες φωτογραφίες από τα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν ελέγχονταν από τους Ναζί και έτσι έδινε τη δυνατότητα στο λαό να πάρει μια γεύση ελευθερίας και να συνεχίσει τη αντίσταση. Μετά το τέλος του πολέμου η δημοτικότητα του ανέβηκε και πάλι στα ύψη καθώς πρόβαλλε εικόνες από τη Δύση και πόλεις που μόνο να ονειρευτεί κανείς μπορούσε. Όλα αυτά συνοδευόμενα από τους γλυκούς ήχους της  jazz μουσικής. Είχε μάλιστα ψηφιστεί από τους κατοίκους της Βαρσοβίας ως ένα από τα πιο μαγικά και φανταστικά μέρη της πόλης!

Επιστροφή στο παρόν.

Σήμερα το  Fotoplastikon λειτουργεί ακόμα και είναι το μοναδικό στη Πολωνία και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Το διοικεί μάλιστα ο εγγονός του αρχικού ιδιοκτήτη και συνεχίζει να είναι δημοφιλές σημείο συνάντησης. Εδώ έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις τι κρύβεται πίσω από περισσότερες από 3000 φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες δεν είναι τυχαία τοποθετημένες και αποτελούν μια ταινία μικρού μήκους. Κάθε φορά μπορείς να παρακολουθήσεις και μια άλλη ασπρόμαυρη ιστορία που διηγείται ιστορικές στιγμές τη πόλης, άλλων χωρών ή θρύλους. Επιπλέον κάθε ιστορία αποτελείται από 48 φωτογραφίες και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Το θρυλικό αυτό αξιοθέατο θεωρείται από πολλούς αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Βαρσοβίας. Σίγουρα αξίζει να ‘’ρίξεις μια ματιά’’!

Επιπλέον πληροφορίες.

 
  1. Είναι ανοιχτό Τετάρτη με Παρασκευή από τις 10π.μ μέχρι τις 6μ.μ.
  2. Η τιμή είναι στα  4 PLN.