Βελιγράδι: Μουσείο Νίκολα Τέσλα…


Loading...

Ο Αϊνστάιν κάποτε ερωτήθηκε πώς ένιωθε που είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος εν ζωή. Η απάντηση του ήταν ‘’Δε γνωρίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τον Νίκολα Τέσλα’’. Στη καρδιά του Βελιγραδίου σε μία βίλα στεγάζεται η μεγαλύτερη συλλογή παγκοσμίως αφιερωμένη στη ζωή και το έργο ενός από τους μεγαλύτερους εφευρέτες του 20ου αιώνα, τον Νίκολα Τέσλα. Οι πρωτοποριακές έρευνές στον ηλεκτρομαγνητισμό και οι εφευρέσεις του, άλλαξαν στη κυριολεξία τη παγκόσμια ιστορία. Οι ανακαλύψεις και η θεωρητική εργασία του αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος. Αν λοιπόν βρεθείς στη πρωτεύουσα της Σερβίας δεν γίνεται να μην επισκεφτείς το Μουσείο Νίκολα Τέσλα που θα σε διαφωτίσει στη κυριολεξία.

Ο άνθρωπος που εφηύρε τον 20o αιώνα.

Ο μεγάλος αυτός εφευρέτης και επιστήμονας γεννήθηκε το 1856 στην Αυστροουγγρική τότε Αυτοκρατορία, στη πόλη Σμίλιαν από Σέρβους γονείς. Σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Γκρατς της Αυστρίας και σύντομα έγινε πρώτος ανάμεσα στους συμφοιτητές του αλλά λέγεται πως δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου. Αρκετά χρόνια αργότερα, του ήρθε ως λάμψη μια μεγαλοφυής ιδέα, που έμελλε να χαρίσει στους ανθρώπους, το μυστικό του ηλεκτρισμού! Το καλοκαίρι του 1883 ο Τέσλα κατασκεύασε τον πρώτο επαγωγικό κινητήρα. Επόμενος στόχος του η Αμερική, ώστε να παρουσιάσει την ιδέα του στον Τόμας Έντισον. Αυτή ήταν και η αρχή μιας πολύχρονης διαμάχης που έμελλε να σημαδέψει και τους δύο επιστήμονες σε όλη τους τη ζωή. Όταν ο Τέσλα παρουσιάζει στον Έντισον την εφεύρεση του, αυτός τον απογοητεύει αποκαλώντας την εφεύρεσή του «ανοησίες». Το 1893 εφευρίσκει το ραδιόφωνο και δύο χρόνια μετά κατασκευάζει στους καταρράκτες του Νιαγάρα τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό στον κόσμο. Την ίδια χρονιά «φωτογραφίζει» για πρώτη φορά στην ιστορία τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος (Τεσλόγραμμα) και λίγο αργότερα επιδεικνύει στο έκπληκτο πλήθος στο λιμάνι της Νέας Υόρκης ένα μοντέλο τηλεκατευθυνόμενου πλοιαρίου! Θορυβημένος ο Έντισον τον πολεμά, αποκαλώντας το εναλλασσόμενο ρεύμα επικίνδυνο. Για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ο Τέσλα γίνεται «πειραματόζωο» αφήνοντας να περάσει μέσα από το κορμί του εναλλασσόμενο ρεύμα εντάσεως χιλιάδων βολτ, κάνοντας μάλιστα τα ρούχα του να λαμπυρίζουν από το στατικό ηλεκτρισμό. Το Μάιο του 1893 στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο, ο 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α., φωταγώγησε την πόλη του Σικάγου με λάμπες που λειτουργούσαν με εναλλασσόμενο ρεύμα. Στο περίπτερο του Τέσλα και του Γουέστινχαουζ στην έκθεση επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα. Το 1895 ο Ρέντγκεν με τη βοήθεια του Τέσλα μπορούσε να παινευτεί ότι εφηύρε τις ακτίνες Χ και έτσι η φήμη του Τέσλα εκτοξεύτηκε.

Και συνεχίζει.

Το 1912, ο Τέσλα προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο αρνείται γιατί θα έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον. Το 1917 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνικής τιμά τον Τέσλα με το χρυσό μετάλλιο του Έντισον, το μετάλλιο που έφερε το όνομα του ανθρώπου που τον εκμεταλλεύτηκε και πολέμησε όσο κανείς άλλος, για την ανακάλυψη του αντίστροφου μαγνητικού πεδίου και του πολυφασικού συστήματος. Ο εκκεντρικός αυτός επιστήμονας έζησε μια εξίσου εκκεντρική ζωή. Όσο περνούσαν τα χρόνια ο Τέσλα δυσκολευόταν όλο και πιο πολύ στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους. Τελικά πέθανε το 1943 και βρέθηκε νεκρός δυο μέρες μετά το θάνατο του γιατί είχε κρεμάσει, όπως έκανε πάντα, στην πόρτα του δωματίου του την επιγραφή «ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ». Αυτά ήταν κάποια μόνο από τα αμέτρητα κατορθώματα του διάσημου επιστήμονα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι εκτός από τη δουλειά του στον ηλεκτρομαγνητισμό και τα συστήματα ισχύος, ο Τέσλα λέγεται ότι έχει συνεισφορές και στη θεμελίωση της ρομποτικής, του τηλεχειρισμού, στην ανάπτυξη του ραντάρ και της επιστήμης υπολογιστών, όπως και στην επέκταση της βαλλιστικής, της πυρηνικής και θεωρητικής φυσικής. Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ο ανιψιός του, μετέφερε όλα τα αρχεία του στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι . Εδώ όπου θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις και να δεις από κοντά το έργο του. Χιλιάδες αρχεία, βιβλία, φωτογραφίες και εξοπλισμός βρίσκονται μοιρασμένα σε εφτά δωμάτια. Η συλλογή έχει κατοχυρωθεί ως μέρος του προγράμματος της UNESCO Memory of the World program. Επιπλέον στο τρίτο δωμάτιο βρίσκονται σε κοινή θέα μέσα σε μια χρυσή σφαίρα οι στάχτες του και στο τελευταίο δωμάτιο βρίσκεται το προσωπείο του.

Επιπλέον πληροφορίες.
  • Το μουσείο είναι ανοιχτό Τρίτη με Τετάρτη από τις 10.00π.μ μέχρι τις 20.00μ.μ.
  • Η τιμή του εισιτηρίου είναι 500RSD (περίπου 4 ευρώ).