Βενετία: Ο Πύργος του ρολογιού.


Loading...

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΝ ΜΑΡΚΟ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Νούμερο ένα στάση για όποιον βρεθεί στη μοναδική Βενετία είναι ομολογουμένως η εντυπωσιακή πλατεία Σαν Μάρκο. Φιγουράρει σε όλες τις φωτογραφίες με τα εκατοντάδες περιστέρια και με φόντο την Βασιλική του Αγίου Μάρκου που δεσπόζει στη πλατεία και γοητεύει κάθε επισκέπτη. Απέναντι το παλάτι των Δόγηδων και το Κωδωνοστάσιο με τη καλύτερη θέα. Στην ίδια πλατεία βέβαια βρίσκεται και ένα πιο μικρό αλλά εξίσου ξεχωριστό διαμάντι. Είναι ο λαμπερός Πύργος του Ρολογιού (Torre dell’Orologio) σε μπλε σμάλτο και χρυσό. Ένα τεχνολογικό αριστούργημα του 15ου αιώνα που αξίζει τη προσοχή σου.
Το ρολόι των Μαυριτανών.
Ο Πύργος του Ρολογιού σχεδιάστηκε στις αρχές του 1496 από τον Mauro Codussi ενώ η κατασκευή του ρολογιού ανατέθηκε στους Gian Paolo Ranier και Gian Carlo Ranier (πατέρα και γιό). Το πανέμορφο ρολόι δείχνει την ώρα σε ρωμαϊκά ψηφία, τις φάσεις του φεγγαριού και τα ζώδια. Οι διαφορετικές φάσεις της σελήνης και των ζωδίων μάλιστα φιλοτεχνήθηκαν με γνώμονα τους θαλασσοπόρους και αρχικά το ρολόι είχε σχεδιαστεί για να δείχνει στους ναυτικούς τις παλίρροιες και τους μήνες που ήταν ευνοϊκοί για να σαλπάρουν. Στην κορυφή του Πύργου, δυο μεγάλα μπρούντζινα αγάλματα χτυπούν την καμπάνα κάθε ώρα. Αν και αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύουν γίγαντες, το σκούρο χρώμα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένοι τους χάρισε το ψευδώνυμο Μόρι (Μαυριτανοί). Ακριβώς από κάτω τους, το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, που είναι και ο προστάτης της Βενετίας στέκεται πάνω σε ένα ανοιχτό βιβλίο μπροστά από ένα μπλε φόντο με αστέρια. Αρχικά στη θέση του βιβλίου υπήρχε το άγαλμα του Δόγη Agostino Barbarigo να γονατίζει μπροστά του, αλλά μετά το 1797 και αφού η πόλη είχε παραδοθεί στον Ναπολέοντα αφαιρέθηκε από τους Γάλλους που δεν ήθελαν τίποτα να θυμίζει το παλαιό καθεστώς. Ακολουθεί ένας ημικυκλικός εξώστης με το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας και του μικρού Ιησού. Τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα μαζί με τις μορφές των Μαυριτανών εμφανίζονται και οι τρεις Μάγοι κάθε ώρα που ξεπροβάλλουν κάτω από το άγαλμα της Παναγίας και προσκυνάνε. Ταυτόχρονα ένα αγγελάκι ανυψώνει μία τρομπέτα προς αναγνώριση τους. Το εσωτερικό του Πύργου είναι ένας άλλος κόσμος. Μέσα στο Πύργο του Ρολογιού κατοικούσαν οι δύο κύριοι μηχανικοί του ρολογιού που φρόντιζαν για τη συντήρηση του. Έτσι ξεκίνησε και η παράδοση όσοι φροντίζουν το ρολόι να μένουν και στον ίδιο πύργο με τις οικογένειες του. Σήμερα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για να γνωρίσεις και εσύ τον ‘’εσωτερικό του κόσμο’’. Μία περιστρεφόμενη σκάλα του 19ου αιώνα φτάνει μέχρι τη κορυφή και τους Μαυριτανούς. Δύο τεράστια εσωτερικά γρανάζια περιστρέφονται ώστε να παρουσιάζουν την ώρα και τα λεπτά σε Ρωμαϊκούς και Αραβικούς αριθμούς. Κατά το πέρασμα των χρόνων το ρολόι και ο πύργος έχουν τροποποιηθεί και έχουν αποκατασταθεί αρκετές φορές. Ευτυχώς το ρολόι έχει σχεδιαστεί επίτηδες ψηλά ώστε να προστατεύεται από τις συχνές πλημμύρες της Βενετίας. Η καμπάνα βέβαια που χτυπάει μέχρι σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί από το 1497. Ο Torre dell’ orologio όπως λέγεται στα Ιταλικά μπορεί να μη σου τραβήξει κατευθείαν τη προσοχή στην θρυλική πλατεία, αλλά σίγουρα θα σε ενθουσιάσει. Ο μύθος εξάλλου λέει πως όταν το ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη πλατεία, ήταν τόσο όμορφο που ο Δόγης διέταξε να τυφλώσουν το δημιουργό του ώστε να μη μπορέσει ποτέ να το επαναλάβει!

Επιπλέον πληροφορίες.

Επιπλέον πληροφορίες.

  • Ξενάγηση πραγματοποιείται ΜΟΝΟ κατόπιν κράτησης και με ξεναγό.
  • Παιδιά μικρότερα από 6 ετών δεν επιτρέπονται.
  • Στα Αγγλικά η ξενάγηση πραγματοποιείται:
  • Δευτέρα-Τετάρτη: 10π.μ. και 11π.μ.
  • Πέμπτη-Παρασκευή: 14.00μ.μ. και 15.00μ.μ.
  • Η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ ενώ υπάρχει μειωμένο εισιτήριο στη μισή τιμή για παιδιά, φοιτητές και ηλικιωμένους.