Βιέννη: Χούντερτβασερ Χάους.


Loading...

Το Χούντερτβασερ Χάους στη Βιέννη δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στη χώρα των θαυμάτων. Ένα αντισυμβατικό αξιοθέατο που δε περιμένει κανείς να δει στην Αυστριακή πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκε στα 1983-1986 από τον Αυστριακό ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα Friedensreich Hundertwasser, σε συνεργασία με τους Josef Krawina και Peter Pelikan. Στόχος του Hundertwasser είναι να φέρει την αρχιτεκτονική πιο κοντά στη φύση και να δημιουργήσει κτήρια που συμβιώνουν αρμονικά με τα γύρω τοπία. Σε αυτή τη γειτονιά θα σε κατακλείσουν ακαθόριστες γραμμές, έκρηξη χρωμάτων και πράσινο από παντού.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης ξεκίνησε ως ζωγράφος, γρήγορα όμως παρέκλινε προς την αρχιτεκτονική. Δεν ήθελε όμως να γίνει ένας συμβατικός αρχιτέκτονας, το όραμα του ήταν διαφορετικό. Οι καιροί έχουν αλλάξει το ίδιο έπρεπε να αλλάξουν και οι συνηθισμένοι κανόνες της αρχιτεκτονικής. Το πράσινο έπρεπε να βρίσκεται παντού ανάμεσα από τούβλα, σε μπαλκόνια, ταράτσες. Τα παράθυρα θεωρούσε δεν έπρεπε να ακολουθούν μια ευθεία και να είναι αυστηρώς προκαθορισμένα το ένα δίπλα στο άλλο γιατί πίστευε πως θυμίζουν φυλακή. Η φύση είναι ακαθόριστη και αυτό έπρεπε να ακολουθήσει και η αρχιτεκτονική. Φανερή είναι η επιρροή του από τους ζωγράφους της Σχολής «Σετσεσιόν» και η επίδραση του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί, με τις ανατρεπτικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες του και κυρίως την έντονη πολυχρωμία τους. Ο «Οίκος Χούντερτβασερ» είναι το πιο αναγνωρισμένο έργο του αλλά έχει σχεδιάσει και άλλα κτήρια διάσπαρτα στη Βιέννη. Αυτά τα έργα τέχνης του εκτός από μοναδικά αξιοθέατα θεωρούνται ένα δείγμα διαμαρτυρίας εναντίον του κινήματος του μοντερνισμού και ξεχωριστό δείγμα μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Η ανομοιομορφία της ομορφιάς.

Το Χούντερτβασερ Χάους δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει δημοτικό συγκρότημα πολυκατοικιών και χώρο κοινωνικής στέγασης, με 52 διαμερίσματα. Το κτίσμα και η πρόσοψή του διακρίνεται σε μικρούς αυτόνομους οικίσκους με ακανόνιστες χρωματικές λωρίδες, ανομοιόμορφα παράθυρα και διαφορετική μορφολογία, καταλήγοντας σε τρούλους που το σχήμα τους θυμίζει κρεμμύδι. Ο Χούντερτβασερ αποφεύγει τους επίπεδους ορόφους και τους ευθύγραμμους διαδρόμους, όσο είναι κατασκευαστικά εφικτό τουλάχιστον, εισάγοντας στο σχεδιασμό του την αποκαλούμενη από τον ίδιο «ανομοιομορφία της ομορφιάς». Οραματίστηκε ένα ‘’Σπίτι για ανθρώπους και δέντρα’’ και αυτό διακρίνεται εύκολα από τις στέγες που καλύπτονται από περίτεχνους κήπους με περισσότερα από 250 δέντρα, θάμνους και φυτά. Πολύ γρήγορα αυτό το μοναδικό συγκρότημα κτηρίων άρχισε να προσελκύει τουρίστες από παντού. Για αυτό το λόγο προς ανακούφιση των κατοίκων των πολυκατοικιών δημιουργήθηκε ακριβώς απέναντι από το Χούντερτβασερ Χάους ένα εμπορικό κέντρο εξίσου σχεδιασμένο από τον ίδιο εναλλακτικό καλλιτέχνη. Είτε σου θυμίσει κάτι από Βαρκελώνη είτε κάτι από παραμύθι το Hundertwasserhaus είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο θέαμα που δε πρέπει να χάσεις.