Βιέννη: Σίγουρα δε θα μείνεις νηστικός.


Loading...

10 ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της Βιέννης είναι το εξαιρετικό φαγητό. Κάποτε το κέντρο της αχανής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων εξαπλωνόταν μέχρι τη Γαλλία στα δυτικά και μέχρι τη Ρωσία στα ανατολικά, έχει επιρροές από διάφορα έθνη κατά τη διάρκεια των αιώνων. Εκτός όμως από το περίφημο βιεννέζικο σνίτσελ που λένε πως κανονικά προέρχεται από την Ιταλία και το βιεννέζικο λουκάνικο που είναι αρχικά από τη Γερμανία έχει πολλά διαφορετικά εξαιρετικά πιάτα να προσφέρει. Παίρνοντας τα καλύτερα συστατικά από διαφορετικές χώρες δημιούργησε το δικό της ξεχωριστό γαστρονομικό παράδεισο που απαιτείται να δοκιμάσεις. Παρακάτω σου παραθέτω 10 πιάτα, αλμυρές και γλυκές λιχουδιές που θα κάνουν το ταξίδι σου στη πρωτεύουσα της Αυστρίας αξέχαστο.

Tafelspitz.

#1

Ένα από τα πιο τυπικά βιεννέζικα πιάτα. Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο σε ζωμό με λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά. Σερβίρεται με ψητές πατάτες, χρένο, ψωμί και φασολάκια με σάλτσα άνηθου ή σπανάκι με σάλτσα από κρεμμύδια. Πραγματική απόλαυση.

Goulash.

#2

Αυτή η συνταγή προέρχεται από την Ουγγαρία και η νοστιμιά της βρίσκεται στην απλότητα της. Σερβίρεται είτε ως στιφάδο είτε ως σούπα και δεν είναι τόσο καυτερή όσο η Ουγγρική βερσιόν αλλά εξίσου γευστική. Μέσα έχει βοδινό κρέας, πάπρικα, διάφορα επιπλέον μπαχαρικά και λίγη σάλτσα τομάτας για χρώμα. Μπορείς να βρεις και παραλλαγή όπου αντί για βοδινό κρέας γίνεται με λουκάνικα. Όποια και να επιλέξεις θα φύγεις ευχαριστημένος.

Wiener Schnitzel.

#3

Από τη λίστα φυσικά δεν γινόταν να λείπει το φημισμένο βιεννέζικο σνίτσελ. Σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα παραγγείλεις όταν φτάσεις στη πόλη. Σύμφωνα ακόμα και με τον αυστριακό νόμο το σνίτσελ πρέπει να είναι από μοσχαρίσιο κρέας για να χαρακτηριστεί αυθεντικό Wiener Schnitzel αλλά θα βρεις και παραλλαγές από χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Θα σου πρότεινα βέβαια να μη παρεκκλίνεις γιατί το παλιό είναι αλλιώς όπως και να το κάνουμε.

Fleischlaberl mit Kartoffelpüree.

#4

Αυτά τα καυτερά κεφτεδάκια από βοδινό η μοσχαρίσιο κρέας μπορεί αρχικά να μη σου γεμίζουν το μάτι αλλά οι Αυστριακοί τα λατρεύουν. Σερβίρονται με κρεμώδες πουρέ και σίγουρα θα ζεστάνουν τη καρδιά σου.

Tiroler Gröstl.

#5

Άλλη μια λιχουδιά ιδανική για τις κρύες μέρες. Αυτό το ορεκτικό αποτελείται από μπέικον, κρεμμύδι και πατάτα ενώ σερβίρεται ιδανικά με τηγανητό αυγό.

Martinigansl.

#6

Εάν έχει τη τύχη και βρεθείς στην Αυστρία τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο για μερικές εβδομάδες μόνο θα βρεις στα εστιατόρια αυτό το ξεχωριστό πιάτο. Είναι μια πολύ χορταστική ψητή χήνα γεμιστή με κάστανα και δαμάσκηνα και παραδοσιακά συνοδεύεται από κόκκινο λάχανο και ντάμπλινγκς από πατάτα. Ακόμα να σου ανοίξει η όρεξη;

Wiener Würstel.

#7

Το περίφημο βιεννέζικο λουκάνικο βρίσκεται παντού στη πόλη και είναι το νούμερο ένα ‘’σνακ’’. Εξίσου γευστικά όμως είναι και τα λουκάνικα käsekrainer που είναι γεμιστά με τυρί. Όλα συνοδεύονται απαραίτητα με παγωμένη μπίρα.

Apfelstrudel.

#8

Είναι το πιο γνωστό επιδόρπιο στις χώρες της πρώην Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και αδιαμφισβήτητα το πιο νόστιμο. Αυτή η μηλόπιτα είναι ιδανικό συνοδευτικό με τον περίφημο καφέ της Βιέννης.

Sachertorte.

#9

Μια αυθεντική βιεννέζικη γλυκιά αλχημεία. Πρόκειται μια τούρτα σοκολάτας με μία λεπτή στρώση μαρμελάδα βερίκοκο στη μέση και μπόλικη σαντιγί από πάνω. Λένε πως η αρχική συνταγή της τούρτας παραμένει μυστική ενώ στις 5 Δεκεμβρίου υπάρχει ακόμα και εθνική εορτή προς τιμήν της.

Kaiserschmarrn.

#10

Αν δε το πρόσεξες ακόμα οι Βιεννέζοι έχουν μεγάλη αδυναμία στα επιδόρπια. Πώς να μην έχουν άλλωστε όταν ακόμα και ο αυτοκράτορας τους Franz Joseph δήλωνε λάτρης αυτής της συνταγής. Γνωστή και ως πάνκεικ του αυτοκράτορα περιέχει κομμάτια από μήλο και άλλα συστατικά ενώ πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη και τρώγεται με φρούτα ή μαρμελάδα. Να γλείφεις τα δάχτυλα σου.