Για ουζάκι στη Λέσβο.


Loading...

Η Λέσβος ή Μυτιλήνη, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται ολόκληρο το νησί από την ομώνυμη πρωτεύουσά του, κερνάει ουζάκι φέτος το καλοκαίρι! Ένα προικισμένο κομμάτι γης που επιπλέει σαν να κόπηκε από την Ανατολή είναι γεμάτο  θαύματα που άφησε η φύση και άλλα που δημιούργησε ο άνθρωπος. Σήμα κατατεθέν του νησιού άλλωστε το εθνικό ποτό της Ελλάδας, το ούζο. Και το πιο φημισμένο ούζο δεν είναι άλλο από το Ούζο Πλωμάρι. Η συνήθεια που έγινε λατρεία ξεκίνησε από εδώ, από το γραφικό χωριό Πλωμάρι της Λέσβου. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα μεθυστικό ταξίδι.

Η πατρίδα του ούζου.

Το νησί της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα το Πλωμάρι, έχει βαθιά παράδοση στη παραγωγή του ούζου. Εδώ το ούζο ξεκίνησε να παράγεται από τον 19ο αιώνα από ελληνικές οικογένειες και αποστάζεται μέχρι σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Το Πλωμάρι λόγω της γεωγραφικής του θέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία ήταν κατά το 19ο αιώνα σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Οι κάτοικοι του ταξιδεμένοι κοσμοπολίτες, έμποροι και ναυτικοί ήταν μια εύπορη τάξη που ήξερε να απολαμβάνει τη ζωή. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το εύπορο έδαφος και τους άριστης ποιότητας καρπούς και βότανα της λεσβιακής γης βοήθησαν τους τοπικούς παραγωγούς να φτιάξουν ούζο εξαιρετικής ποιότητας. Ο νησιώτικος χαρακτήρας των ντόπιων έδεσε με το δυνατό μυρωδάτο ποτό που τους ταξίδευε μακριά όταν δεν τους ταξίδευε το καράβι. έτσι δημιουργήθηκε πριν χρόνια και το πιο φημισμένο ούζο στη χώρα που έγινε συνώνυμο του Πλωμαρίου. Το ούζο Πλωμάρι του Ισίδωρου Αρβανίτη ή αλλιώς Πλωμάρι.  


Επίσκεψη στο μουσείο «ο Κόσμος του Ούζου».

Σε έναν υπέροχο ελαιώνα, στο γραφικό Πλωμάρι Λέσβου βρίσκεται το αποστακτήριο του διάσημου ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη. Για μια ξεχωριστή εμπειρία αισθήσεων πρέπει να κάνεις μια ξενάγηση στο «Κόσμο του Ούζου», το μουσείο που θα σου διηγηθεί όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το εθνικό ποτό της χώρας μας.

Στον «Κόσμο του Ούζου», η ξενάγηση ξεκινάει με την ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου , που δημιουργήθηκε το 1894 από τον Ισίδωρο Αρβανίτη και συνεχίζεται να παράγεται μέχρι σήμερα, από την ελληνική οικογενειακή αποσταγματοποιία Ισίδωρος Αρβανίτης.

Έπειτα θα έχεις την ευκαιρία να  αγγίξεις και να μυρίσεις βότανα και καρπούς της Λεσβιακής γης –συστατικά του Ούζου Πλωμαρίου, όπως ο μοναδικός γλυκάνισος Λισβορίου, που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα βιολογικής καλλιέργειας.

Έπειτα θα γνωρίσεις το χώρο της εμφιάλωσης για να παρακολουθήσεις από κοντά όλη την ιεροτελεστία της απόσταξης που γίνεται παραδοσιακά στους 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η συλλογή μουσειακών αντικειμένων τη οποία μπορείς να θαυμάσεις.

Το καλύτερο όμως το κράτησα για το τέλος. Ετοιμάσου να  μυρίσεις το μοναδικό άρωμα, να γευθείς την παραδοσιακή γεύση και να  μυηθείς στα μυστικά του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, μέσα από δοκιμές γευσιγνωσίας.

Πάνω από 120 χρόνια ιστορίας και παράδοσης ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία.


Επιπλέον πληροφορίες.

 
  • Το μουσείο τους εαρινούς μήνες είναι ανοιχτό Τρίτη με Σάββατο από τις 10.00 μέχρι τις 15.00.
  • Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται ανά μία ώρα.
  • Η γενική είσοδος είναι 2ευρώ.
  • Για ανήλικους, φοιτητές και άνεργους η είσοδος είναι δωρεάν.