Η αγάπη μου στην Ικαρία.


Loading...

Στην άκρη του Αιγαίου πελάγους χτυπάει δυνατά μια αναρχική καρδιά. Το όνομα της Ικαρία και σίγουρα θα την έχεις ακουστά. Η ανυπότακτη αυτή νήσος φημίζεται για τον εναλλακτικό τουρισμό της, που προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο κάθε καλοκαίρι. Ίσως οφείλεται στην άγρια ομορφιά της, ίσως στα πανηγύρια της. Άλλοι πάλι, πάνε για χαλάρωση στις ιαματικές πηγές και άλλοι ψάχνουν το μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων του νησιού. Όποιος λόγος και αν σε φέρει στο νησί ένα είναι σίγουρο. Η μαγική του αύρα θα σε γοητεύσει.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

1.Η ΖΩΗ ΚΥΛΑΕΙ ΑΡΓΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Εδώ ο χρόνος κυλάει αργά και οι έγνοιες απουσιάζουν. Η αυθεντική Ικαρία ξεπροβάλλει μέσα από τους οικισμούς της και τους κατοίκους της που θα σε υποδεχτούν. Ο Άγιος Κήρυκος είναι πρωτεύουσα και ένα εκ των δυο λιμανιών του νησιού.  Εδώ θα συναντήσεις παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, πλατείες και μαγαζιά. Στον Αρμενιστή θα πας αν αναζητάς τουριστικό προορισμό με θέα το γαλάζιο της θάλασσας και από το Καρκινάγρι θα περάσεις για να θαυμάσεις το γραφικό ψαροχώρι που εκτείνεται από το βουνό μέχρι τη θάλασσα, αλλά και για να κάνεις parapente ή ιστιοπλοία. Ο Χριστός Ραχών θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ικαρίας αλλά μη κάνεις το λάθος και πιστέψεις ότι είναι ένα συνηθισμένο παραδοσιακό χωριουδάκι. Εκεί η νύχτα γίνεται μέρα για αυτό και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το επισκεφθείς. Εδώ τα μαγαζιά ανοίγουν το βράδυ, για να κάνεις τα ψώνια της ημέρας! Άλλωστε αιώνες τώρα το πρωί οι κάτοικοι δουλεύουν στα χωράφια, οπότε αυτό το ωράριο ήταν και παραμένει βολικό. Στο κατάφυτο Πέζι θα συναντήσεις πλούσια φυσική ομορφιά και απέραντα δάση και στον οικισμό του Να θα πας όταν ο ήλιος δύει για ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα.


2. ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ανάμεσα στις δεκαεπτά  κυριότερες ιαματικές πηγές της χώρας μας, στην Ικαρία μόνο θα βρεις οκτώ ένας και από τους λόγους που έχει προσελκύσει αρκετούς τουρίστες τα τελευταία χρόνια. Βρίσκονται κυρίως στις βορειοανατολικές και τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, με σημαντικότερη λουτρόπολη τα Θέρμα. Ακόμα μπορείς να βρεις τα θαυματουργά νερά στον Άγιο Κήρυκο, στις Πηγές Αγίας Κυριακής-Αρμυρίδας, αλλά και Λευκάδας-Ξυλοσύρτη. Τα ύδατα των θερμομεταλλικών πηγών της Ικαρίας αναζωογονούν σώμα και ψυχή και μια επίσκεψη θεωρείται απαραίτητη.

 

3. ΝΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Στην Ικαρία γίνονται πάνω από 80 πανηγύρια όλο το χρόνο! Άλλωστε με ικαριώτικο τραγούδι θα καεί το πελεκούδι! Από τον Ιανουάριο και τη γιορτή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου μέχρι εκείνη των Ταξιαρχών τον Νοέμβριο! Οι ντόπιοι δεν χάνουν ευκαιρία να γλεντήσουν και να γιορτάσουν τη ζωή. Από τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι αυτό που πραγματοποιείται στις 24 Ιουνίου στον Αϊ Γιάννη Ραχών στο Χριστό. Κοντά στα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές και  νέοι και νέες πηδούν πάνω από τις φλόγες. Άλλο ένα φημισμένο πανηγύρι είναι στις 17 Ιουλίου την ημέρα της απελευθέρωσης του νησιού στο χωριό Αρέθουσα ενώ ακόμα περισσότερα λαμβάνουν χώρο τον Αύγουστο. Στο Χριστό Ραχών στις 6, στη Λαγκάδα, το Μονοκάμπι και την Ακαμάτρα στις 15, στο Καραβόσταμο στις 17 του μηνός.


4. ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Η Ικαρία έχει να προσφέρει ονειρεμένες παραλίες για όλα τα γούστα. Με άγρια ομορφιά ή ήρεμα νερά οι επιλογές είναι πολλές. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι οι Σεϋχέλλες με τα αμέτρητα βότσαλα και τα καταγάλανα νερά. Εάν πάλι προτιμάς κάτι λιγότερο άγριο στον Άγιο Κήρυκο θα βρεις τεράστιες αμμουδερές παραλίες. Από την άλλη αν για σένα η λέξη beach συνοδεύεται πάντα από τη λέξη bar η Μεσαχτή είναι η παράλια που σου ταιριάζει ιδικά αν είσαι λάτρης του σερφ. Για περισσότερη ησυχία αλλά και φαγητό η λύση είναι ο Αρμενιστής. Και ‘’Να”... σου πω, μη ξεχάσεις να επισκεφτείς την παραλία Νας με το ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος.

Τώρα καταλαβαίνεις γιατί οι κάτοικοι εδώ ζούνε μέχρι και 100 χρόνια. Ποιος δε θα ήθελε άλλωστε να περάσει μια αιωνιότητα σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο;