Η Ικαρία και τα θαυματουργά νερά της.


Loading...

Η ανυπότακτη νήσος του Βορείου Αιγαίου, η Ικαρία, φημίζεται για τη μακροζωία της, τα πανηγύρια της, τις ιαματικές πηγές, τις άγριες παραλίες της και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ειδικά τα θαυματουργά νερά του νησιού το έχουν αναδείξει ως σημαντικό τουριστικό προορισμό για θεραπευτικούς και θερμαλιστικούς σκοπούς. Κάποιοι μάλιστα λένε πως σε αυτά κρύβεται και το μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων του. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν έχεις τη τύχη και βρεθείς στο πανέμορφο αυτό νησί επιβάλλεται να κάνεις μία στάση στις ιαματικές πηγές του.

Τα ιαματικά λουτρά και η σημασία τους.

Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, όπως επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί, και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά ύδατα. Στα Ασκληπιεία από τον 13ο π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους. Πρώτος παρατηρητής των ιαματικών υδάτων υπήρξε ο ιστορικός Ηρόδοτος, προηγήθηκε του Ιπποκράτη, περιγράφοντας μάλιστα αρκετές ιαματικές πηγές. Σήμερα ανάμεσα στις δεκαεπτά κυριότερες ιαματικές πηγές της χώρας μας, η Ικαρία είναι από τις πιο γνωστές περιοχές με τις δικές της. Στο νησί συνολικά υπάρχουν οκτώ θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία. Ανήκουν στην κατηγορία των θερμών ραδιενεργών αλιπηγών (πλησίον της θάλασσας) διαφέροντας μεταξύ τους ως προς την ένταση της ραδιενέργειας και την θερμοκρασία. Οι ευεργετικές ικανότητες μάλιστα που προσφέρουν οι ραδιενεργές πηγές του νησιού είναι αποδεδειγμένες σύμφωνα με την μελέτη του Υπουργείου Συντονισμού. Πιο συγκεκριμένα παρατηρούνται αλλαγές στην συγκέντρωση του ραδονίου και στην χημική σύσταση των πηγών που τα καθιστούν κατάλληλα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Είναι ιδανικά για χρόνιους ρευματισμούς, διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, δερματικές παθήσεις, νευραλγίες κτλ.

Η απόλυτη χαλάρωση.

Μπορείς να τα απολαύσεις και να ενεργηθείς από τα ιαματικά νερά του νησιού σε διάφορα κέντρα που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες ή ελεύθερα σε πηγές.

  • Σημαντικότερη λουτρόπολη είναι τα Θέρμα. Το δημοτικό Κέντρο Υδροθεραπείας ''Απόλλων'' βρίσκεται στην πλατεία των Θερμών, ακριβώς απέναντι από την αμμουδερή παραλία, δίπλα στη στάση του τοπικού λεωφορείου. Το ιαματικό νερό της πηγής του Απόλλωνα, χαρακτηρίζεται ως ραδιενεργός αλιπηγή και το κέντρο προσφέρει διάφορες υπηρεσίες ώστε να καλύψει τις ανάγκες του επισκέπτη.

Στη παραλία των Θερμών μέσα σε μία φυσική σπηλιά βρίσκεται το Κέντρο Υδροθεραπείας ''Σπήλαιο'' με την ομώνυμη πηγή. Είναι από τα πιο σύγχρονα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα, πλήρως ανακαινισμένο και προσβάσιμο από ράμπα ώστε να μπορούν να εισέλθουν όλοι οι επισκέπτες.

  • Μέσα στη πόλη του Αγίου Κηρύκου, στη πρωτεύουσα του νησιού υπάρχει το Υδροθεραπευτήριο ''Ασκληπιός''. Είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα κέντρα λόγω της τοποθεσίας του αλλά και των άψογων υπηρεσιών που προσφέρει. Διαθέτει εξίσου ράμπα για πρόσβαση από ΑΜΕΑ.
Σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Κήρυκο, κοντά στο χωριό Γλαρέδο βρίσκονται οι πηγές Θερμό και Χλιό–Θερμό Λευκάδος. Οι πηγές αυτές ήταν οργανωμένες κατά τις δεκαετίες του ’50 έως ’70, με τη λειτουργία ενός υποτυπώδους λουτροκαταστήματος. Σήμερα, ο δήμος έχει περιφράξει το ζεστό νερό της πηγής, με μεγάλες πέτρες μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας μια μικρή «πισίνα» και η πρόσβαση είναι ελεύθερη στους λουόμενους. Στο συγκεκριμένο σημείο, η άμμος έχει αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό ερυθρό χρώμα. Η επάλειψή της στο σώμα έχει θετική επίδραση στον περιορισμό και στην ίαση διαφόρων δερματικών παθήσεων.
  • Τέλος στην Αγία Κυριακή, κοντά στο αεροδρόμιο και το αλιευτικό καταφύγιο της Αρμυρίδας, αναβλύζουν ιαματικές πηγές, όπου μπορεί εξίσου ελεύθερα να απολαύσει κανείς τα νερά τους. Βρίσκονται σε υπαίθριο χώρο και διακρίνονται σε μέτριες ραδιενεργές. Κοντά θα βρεις και μια καμπίνα-αλλαξιέρα που έχει τοποθετήσει ο τοπικός σύλλογος.