Κάρπαθος: Ένα μικρό νησί – μεγάλης σημασίας.


Loading...

Η ατίθαση Κάρπαθος, μεταξύ Κρήτης και Ρόδου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και ένας εναλλακτικός προορισμός που πρέπει να επισκεφτείς. Απείραχτη στο μεγαλύτερο  μέρος της, με πλούσιο βιότοπο και ιστορία αποτελεί ένα κρυμμένο θησαυρό για όσους τολμήσουν. Ακόμα και η φώκια μονάχους-μονάχους επιλέγει το νησί για καταφύγιο. Πιο συγκεκριμένα θα τη βρεις στη βόρεια πλευρά του νησιού, στην μοναδικής ομορφιάς νησίδα, τη Σαρία!  Αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου για να επισκεφτείς αυτό το αποκομμένο νησάκι με τα δικά του ευρήματα και τις μοναδικές παραλίες.

Μαθήματα ιστορίας.

Το νησί της Σαρίας αποτελούσε κάποτε κομμάτι της Καρπάθου, αλλά με το πέρασμα των χρόνων λόγω των σεισμών και της διάβρωσης του εδάφους αποκόπηκε από αυτήν. Σήμερα χωρίζεται από το νησί με έναν περιορισμένο και ρηχό στενό πορθμό, το Στενό της Σαρίας. Στο νησί αναπτύχθηκαν δύο οικισμοί, τα Παλάτια και το Άργος. Τα Παλάτια υπήρξαν οικισμός των Αράβων. Στη θέση αυτή έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι βρισκόταν και η αρχαία πόλη Νίσυρος, μία από τις τέσσερις πόλεις της Καρπάθου την εποχή των Δωριέων. Τα απομεινάρια της αρχαίας Νισύρου καθώς και ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα  βρίσκονται ακόμα στο βυθό της θάλασσας ανάμεσα από τη Σαρία και τη Κάρπαθο. Στο νησί μπορείς ακόμη να βρεις διάσπαρτα αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών ενώ έχουν βρεθεί ίχνη από την παρουσία του ανθρώπου της νεολιθικής εποχής και της πρώιμης εποχής του χαλκού. Στη δυτική πλαγιά του λόφου Καστέλος ανακαλύφθηκαν λείψανα οχύρωσης από την περίοδο των ιστορικών χρόνων και στα Παλάτια υπάρχουν παλαιοχριστιανικά και μεσαιωνικά κτίσματα. Τέλος στο λόφο πάνω από τα Παλάτια υπάρχει ο ιδιόμορφος μεσαιωνικός οικισμός του 10ου αιώνα με τα παράξενα θολωτά κτίσματα, που φανέρωσε ότι  ήταν αραβικός οικισμός ή ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών.

Σήμερα το νησί στέκει ακατοίκητο και έρημο από ανθρώπους: μόνο μερικά άγρια κατσίκια και σπάνια αρπακτικά πουλιά είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του, καθώς και μερικοί βοσκοί που θυμούνται να το επισκέπτονται.


Η φύση έκανε το θαύμα της.

Στα σχεδόν 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επιφάνειάς του νησιού, έχουν «χωρέσει» τα πάντα! Ένα εντυπωσιακό φαράγγι με κάθετα τοιχώματα, μέσα στην κοίτη του οποίου περνάει μονοπάτι. Μια σπηλιά με ένα τεράστιο άνοιγμα όπου φωλιάζουν γεράκια και ένα πυκνό πευκοδάσος. Δεν αποτελεί έκπληξη άλλωστε ότι το νησί αποτελεί και σημαντικό βιότοπο και τόπο αναπαραγωγής για πουλιά και θαλάσσιους οργανισμούς. Εκτός από τη μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους που έχει παρατηρηθεί στα νερά της περιοχής και θεωρείται ότι το νησί αποτελεί καταφύγιο της, εδώ κατοικεί και ένας αξιόλογος αριθμός σπάνιων αρπακτικών πουλιών.


Βουτιά σε κρυστάλλινα νερά.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η Σαρία ζωντανεύει αφού αποτελεί ιδανική εκδρομή άμα θέλεις να κάνεις βουτιές σε λευκές αμμώδεις παρθένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά που περιτριγυρίζονται από ένα απόκοσμο άγριο τοπίο. Η παραλία στα Παλάτια είναι η πιο δημοφιλής και προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και κολύμβησης. Ένας επίγειος παράδεισος που θα δώσει μια ξεχωριστή νότα στο ταξίδι σου στη Κάρπαθο.

Η μαγεία της διαδρομής.

Η πρόσβαση στη Συρία γίνεται μόνο με καΐκι που μπορείς να πάρεις από το Διαφάνι, τον παραλιακό οικισμό στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου. Η διαδρομή είναι καθηλωτική καθώς πλησιάζοντας το νησί με το καΐκι, βράχοι μεγαλόπρεποι, επιβλητικοί, με τεράστιο ύψος αγναντεύουν την απεραντοσύνη της θάλασσας. Το καΐκι κάποια στιγμή φτάνει στο στενό που χωρίζει την Κάρπαθο από τη Σαρία, ένα όμορφο και άγριο ταυτόχρονα φυσικό τοπίο. Τέλος καθώς το καΐκι πλησιάζει στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, εκεί όπου βρίσκονται τα Παλάτια κι ο δεύτερος κολπίσκος, η Αλιμούντα, το τοπίο αλλάζει, μέχρι να συναντήσεις τα Παλάτια όπου σε υποδέχεται ο μικρός όρμος με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά.

Είτε επιλέξεις το νησί για ένα ακόμη οδοιπορικό στην ιστορία, είτε για να βρεις την εσωτερική γαλήνη στις μαγευτικές παραλίες του, σίγουρα είναι μια εμπειρία που αξίζει.