Κρακοβία: Ο καλύτερός μας προορισμός!


Loading...

Αναζητώντας ταξιδιωτικούς προορισμούς βρεθήκαμε ανάμεσα στο δίλημμα Βαρσοβία ή Κρακοβία. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να αντλούμε πληροφορίες και να κοιτάζουμε φωτογραφίες. Όλοι με μια φωνή αναφωνήσαμε "Κρακοβία", πόλη έμελλε να γίνει ο καλύτερός μας προορισμός. Αυτό που μας τράβηξε σε αυτήν ήταν η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε παραμύθι, ότι περπατάς σε μια παλιά πόλη που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα αλλά μόνο άμαξες. Από κοντά οφείλω να ομολογήσω πως έμοιαζε ακόμα πιο παραμυθένια, ένας επίγειος παράδεισος. Μια πόλη που δεν είναι τόσο διάσημη όσο οι γειτονικές της . Παλάτια, πλατείες, μεσαιωνικά κτίρια, μουσεία ανοίγονται όλα μπροστά σου και σε συνδυασμό με τη φιλελεύθερη και χαρούμενη αύρα των Πολωνών σε οδηγούν στο πιο αξέχαστο ταξίδι της ζωής σου. Ή τουλάχιστον αυτό συνέβη σε εμάς....

Παλιά Πόλη

Η παλιά πόλη που σώθηκε από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς ανήκει στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.  Εκεί δεσπόζει η πλατεία Rynek Glowny η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης. Είναι περιτριγυρισμένη από κομψά εντυπωσιακά κτίρια, γοτθικές εκκλησίες και περίτεχνα παλάτια ενώ εδώ βρίσκονται και τα γνωστότερα εστιατόρια και μπαρ της πόλης.Όσο εξερευνούσαμε την παλιά πόλη τόσο πιο πολύ μεταφερόμασταν στο παραμύθι, ένα παραμύθι με πρωταγωνιστές τις άμαξες της πλατείας και τα θαυμαστά αγάλματα.


Κάστρο Βάβελ

Το κάστρο Βάβελ μας μετέφερε σε αλλοτινές εποχές, τότε που η Κρακοβία ήταν ακμάζουσα πρωτεύουσα της Πολωνίας. Μπαίνοντας στο κάστρο περάσαμε από λιθόστρωτα δρομάκια, μεσαιωνικά κτίρια και περίτεχνες καμάρες που θύμιζαν παλιές εποχές. Στο πίσω μέρος του κάστρου μια τεράστια ελικοειδής σκάλα μας οδήγησε στο άνοιγμα της αποκαλούμενης "σπηλιάς του Δράκου". Σύμφωνα, με το θρύλο εκεί ζούσε το μυθικό τέρας που τους ανάγκαζε να το ταΐζουν μόνο αγελάδες διαφορετικά καταβρόχθιζε ανθρώπους. Το κάστρο μας επέτρεψε να μάθουμε για αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία και να δούμε εικόνες που δύσκολα θα βλέπαμε.


Καθεδρικός Ναός

Δίπλα στο κάστρο του Βάβελ υψώνεται ο καθεδρικός ναός της Κρακοβίας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή που μας ενέπνευσε δέος.  Εντυπωσιακή τόσο η εξωτερική και όσο και η εσωτερική διακόσμησή του μας άφησε άφωνους. Πολλοί βασιλείς της πόλης βρίσκονται θαμμένοι στο εσωτερικό του με πολλά παρεκκλήσια να τους περιβάλουν. Εκεί, επίσης, τοποθετήθηκαν τα κόκαλα του δράκου αλλά και η μεγαλύτερη καμπάνα της Ευρώπης.


Εστιατόριο Chata

Για να γνωρίσουμε όσο καλύτερα γινόταν τη πολωνική κουλτούρα ήταν αναγκαίο να δοκιμάσουμε τοπικά φαγητά. Τυχαία εισήλθαμε στο συγκεκριμένο εστιατόρια για να δοκιμάσουμε τα γνωστά πολωνικά πιερόγκι. Μικρά τηγανητά πιτάκια με τυρί, κιμά, σπανάκι και άλλες γεμίσεις που συνήθως συνοδεύονται με κρεμμυδάκι. Στο συγκεκριμένο εστιατόρια προσφέρονταν και γλυκά πιερόγκι με μαρμελάδα φράουλα και βύσσινο. Πραγματικά, μας "έτρεχαν τα σάλια". Στο Chata ακουγόταν και πολωνική παραδοσιακή μουσική που ολοκλήρωσε τη γαστρονομική μας εμπειρία.


Strefa Piwa

Η καλύτερη μπυραρία της πόλης. Ένας όμορφος, ξύλινος χώρος στο κέντρο της πόλης γεμάτος νέους ανθρώπους που απολάμβαναν τα ποτά τους.  Από την πρώτη στιγμή που το επισκεφτήκαμε μπήκε κατευθείαν στην καρδιά μας. Το φιλικό προσωπικό μόλις κατάλαβε ότι ήμασταν τουρίστες μας προσέφερε σφηνάκια από διάφορες γεύσεις βότκας και...το πάρτυ ξεκίνησε.  Όπως ήταν φυσικό, είχε προστεθεί ακόμα μια απίστευτη εμπειρία στο ταξίδι μας στην Κρακοβία. Ένα ταξίδι που πάντα θα λησμονώ και θα θέλω να ξαναζήσω.