Λευκάδα: Η μούσα του Ιονίου.


Loading...

Η μούσα του Ιονίου, η ονειρική Λευκάδα, αποτελεί ολόκληρη ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και ορεινά χωριά και παραλίες διεθνώς αναγνωρισμένες για την απαράμιλλη ομορφιά τους. Ωστόσο το νησί διαθέτει και άλλους  κρυμμένους θησαυρούς που προκαλούν έκπληξη στους επισκέπτες που τους ανακαλύπτουν. Από τα παράλια μέχρι τις κορυφές των βουνών του, η φύση το έχει προικίσει με τοποθεσίες υπέροχες, με απότομα φαράγγια, μυθικές σπηλιές, ποτάμια πηγές και καταρράκτες που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν. Το πιο γνωστό και πολυδιαφημισμένο είναι το Φαράγγι Δημοσάρη με τους καταρράκτες του να δημιουργούν μια απρόσμενη όαση! Αποτελεί μια μοναδική εμπειρία στο νησί που δε πρέπει να παραλείψεις!

Επιστροφή στη φύση.

Οι Καταρράκτες στο Φαράγγι Δημοσάρη βρίσκονται μόλις 4 χιλιόμετρα από την θάλασσα σε μια περιοχή που θυμίζει ηπειρωτική Ελλάδα, δίπλα στο πιο τουριστικό και κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού το γραφικό  Νυδρί. Για να προσεγγίσεις τους Καταρράκτες θα ακολουθήσεις οδικώς τις ταμπέλες στον κεντρικό δρόμο του θέρετρου και στη συνέχεια θα διασχίσεις το φαράγγι για περίπου μισή ώρα.  Εναλλακτικά δεν χρειάζεται να μπεις μέσα στο Νυδρί που έχει και λίγο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Από τον περιφερειακό θα στρίψεις δεξιά καθώς θα έρχεσαι από τη πόλη της Λευκάδας  και μέσα σε μια καταπράσινη σύντομη διαδρομή (περίπου 1200 μέτρα) θα φτάσεις σε ένα πλάτωμα που βρίσκεται μια καντίνα, ακριβώς κάτω από τα κλαδιά ενός πλάτανου. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στους Καταρράκτες.

Η μαγεία της φύσης.

Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη και το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Αρχικά όταν το φαράγγι αρχίζει να στενεύει θα αντικρίσεις  τους πρώτους μικρούς καταρράκτες. Αυτούς τους καταρράκτες οι ντόπιοι τους ονομάζουν ρονιές. Παράλληλα σχηματίζονται και οι πρώτες λίμνες που μπορεί κάποιος να δροσιστεί στα κρύα νερά τους.

Μη παρασυρθείς όμως ακόμα από το ειδυλλιακό τοπίο. Συνέχισε  στο στενό μονοπάτι που τώρα πάει από τα δεξιά και ανέβα αρκετά σκαλοπάτια για να φτάσεις στον πιο μεγάλο από τους καταρράκτες, που σχηματίζει και την μεγαλύτερη λίμνη. Μια μοναδική αποκάλυψη! Από τα πελώρια βράχια το νερό πέφτει με δύναμη σχηματίζοντας μία καταγάλανη λίμνη που σε προκαλεί να κάνεις βουτιά στα παγωμένα νερά της.  Ένας καταρράκτης ύψους περίπου 12 μέτρων και μια γαλαζοπράσινη λίμνη δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό. Ολόγυρα πυκνή βλάστηση, επιβλητικά βράχια και ο ήχος του νερού προκαλούν δέος.

Οι Καταρράκτες στο Φαράγγι Δημοσάρη αποτελούν ένα αξιοθαύμαστο μνημείο φύσης βγαλμένο από παραμύθι που θα δώσουν επιπλέον πόντους γοητείας στο ταξίδι σου!