Μεγανήσι: Ένας μικρός παράδεισος.


Loading...

Μπορεί τα περισσότερα φώτα να είναι στραμμένα στη κοσμοπολίτικη Λευκάδα, το γειτονικό Μεγανήσι όμως κλέβει τη παράσταση! Ένας μικρός προορισμός μεγάλης ομορφιάς , μισή ώρα από το νησί της Λευκάδας που θα σε γοητεύσει από τη πρώτη στιγμή. Αν και κρύβει μεγάλη ιστορία, τα φυσικά κάλλη του δεν κρύβονται. Αν έχεις την ευκαιρία να  βρεθείς στο νησί της Λευκάδας, επιβάλλεται να αφιερώσει τουλάχιστον μια μέρα σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο.

Ταξίδι στο παρελθόν.

Το Μεγανήσι είναι το μεγαλύτερο νησί από το σύμπλεγμα των μικρών νησιών που βρίσκονται γύρω από τη Λευκάδα, τους Τηλεβόιδες. Μας το αποκαλύπτει άλλωστε και η σημερινή του ονομασία. Στην αρχαιότητα όμως το Μεγανήσι ήταν γνωστό με το, όχι τόσο καλοδεχούμενο, όνομα «Τάφος» . Πιθανόν η ονομασία αυτή να οφείλεται στον πρώτο βασιλιά του τον Τάφιο που σύμφωνα με την μυθολογία μαζί με τον Τηλεβόα ήταν παιδιά του θεού Ποσειδώνα. Γενικά, στην αρχαιότητα και στα ιστορικά χρόνια το Μεγανήσι ακολουθούσε πάντα την ίδια πορεία και μοίρα με τη Λευκάδα. Ιδιαίτερα στην εποχή της Ελληνικής εξέγερσης του 1821 το Μεγανήσι όπως και όλα τα Ιόνια νησιά δέχεται πολλούς αμάχους, αλλά και επώνυμους κλεφταρματολούς όπως ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος και ο Κολοκοτρώνης. Σήμερα υπάγεται στη Δοικητική Περιφέρεια του Δήμου Λευκάδας και απέχει μόλις 4 ναυτικά μίλια από το νησί, γεγονός που το καθιστά άκρως τουριστικό προορισμό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ακτογραμμή που θυμίζει φιόρδ.

Από ψηλά το Μεγανήσι, εντυπωσιάζεσαι με τα σχήματα των δαντελωτών ακτών του που σχηματίζουν βαθιούς ορμίσκους, ιδίως στη βόρεια πλευρά του και θυμίζουν φιόρδ. Η λίστα με τις παραλίες είναι μεγάλη και άλλοτε αποτελείτε από οργανωμένες άλλοτε από ελεύθερες κάποιες είναι προσβάσιμες οδικώς ενώ άλλες μόνο μέσω θαλάσσης. Όλες όμως φημίζονται για τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά τους. Μερικές οργανωμένες παραλίες που θα βρεις στους κλειστούς κόλπους του είναι τα Σπήλαια, το Φανάρι, το Λιμονάρι και ο Άη Γιάννης με το ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι. Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες ελεύθερες παραλίες που μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου και να ανακαλύψεις τη γαλήνη.


Ξενάγηση στα γραφικά χωριά.

Εκτός από τις αμέτρητες βουτιές στις κρυστάλλινες παραλίες του νησιού, αξίζει να περιπλανηθείς και στα γραφικά χωριά του. Τρεις είναι οι κύριοι οικισμοί του. Το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι, καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και ομορφιές.

Το πλοιάριο θα σε αφήσει στο μόλο τoυ Σπαρτοχωρίου στα Σπήλια. Από εδώ θα ανηφορίσεις  μέχρι το Σπαρτοχώρι που είναι χτισμένο σε βραχώδες έδαφος αλλά μέσα στο πράσινο και προσφέρει την ωραιότερη θέα. Η διαδρομή από εκεί μέχρι το λιμάνι είναι πολύ ωραία, στα μισά της οποίας μάλιστα ακολουθώντας ένα μονοπάτι μπορείς να δεις τη Σπηλιά του Κύκλωπα που ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί.

Το Βαθύ βρίσκεται λίγο ανατολικότερα και  φωλιάζει σε έναν άριστα προστατευμένο από τους καιρούς κόλπο. Πρόκειται για ένα πραγματικό ψαροχώρι  και το λιμάνι με τα καΐκια και τις ψαροταβέρνες, τα καφενεία και την εκτεταμένη προκυμαία είναι από τα πιο αυθεντικά σημεία του Ιονίου, ιδανικό για περίπατους.

Τέλος ένας στενός, αλλά ασφάλτινος δρόμος συνδέει το Σπαρτοχώρι με το Κατωμέρι ένα όμορφο αγροτικό χωριουδάκι με ελιές.


Ο θρύλος του Παπανικολή.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι το θρυλικό σπήλαιο του Παπανικολή, στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού.  Είναι το πιο διάσημο από τα σπήλαια του Μεγανησιού και έχει βάθος γύρω στα 30 μέτρα και μικρή αμμουδιά στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με τη παράδοση κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το υποβρύχιο «Παπανικολής» χρησιμοποιούσε το σπήλαιο του Μεγανησιού που σήμερα φέρει το όνομα του, σαν κρησφύγετο από τις επιδρομές των ιταλικών αεροπλάνων.

Πρόσβαση.

Η πρόσβαση στο όμορφο Μεγανήσι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ εύκολη. Θα πάρεις το ταχύπλοο ή το ferry boat από τον οικισμό Νυδρί της Λευκάδας και μετά από μία όμορφη διαδρομή το πολύ μισής ώρας φτάνεις στο Μεγανήσι. Το πλοιάριο πιάνει πρώτα Σπαρτοχώρι κι αμέσως μετά αναχωρεί για το γραφικό Βαθύ.