Μια θαλάσσια πισίνα στα Κύθηρα.


Loading...

Ανάμεσα από τη Κρήτη και τη Πελοπόννησο θα βρεις το νησί των Κυθήρων με τη μυθική ομορφιά. Το νησί του Ιονίου πελάγους φημίζεται για τα ατίθασα κάλλη, τις μυστικές σπηλιές, και τις κρυστάλλινες παραλίες του. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού που τα συνδυάζει όλα είναι η Χύτρα! Η μικρή βραχονησίδα όπου κρύβει πολλές εκπλήξεις, είναι μία στάση που δε πρέπει να παραλείψεις στο ταξίδι σου στα Κύθηρα.

Χύτρα, η χώρα των θαυμάτων.

Στη νότια άκρη του νησιού θα βρεις το πιο τουριστικό χωριό των Κυθήρων, το Καψάλι. Αποτελεί σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες  και είναι κτισμένο γύρω από δύο καταγάλανους κόλπους. Απέναντι από το λιμάνι του και σε πολύ μικρή απόσταση ξεπροβάλλει η βραχονησίδα της Χύτρας, ή αλλιώς Αυγό όπως επίσης αποκαλείται λόγω του σχήματος της. Η πρόσβαση σε αυτό το εξωτικό τοπίο γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης είτε με δικό σου σκάφος είτε με το σκάφος του καπετάν Σπύρου όπου προσφέρει επιπλέον πόντους στη ξενάγηση με την αγάπη που έχει για αυτόν τον τόπο.
Στη νότια πλευρά της Χύτρας θα ανακαλύψεις μια θαλάσσια σπηλιά που όμοια της δεν έχεις ξαναδεί. Οι αποχρώσεις που παίρνουν τα νερά και ο βυθός της, χαρίζουν ένα εξωπραγματικό θέαμα που θυμίζει περισσότερο πισίνα αφού δε θα πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στη θάλασσα. Την ώρα ειδικά που ο ήλιος φωτίζει τη σπηλιά της βραχονησίδας τα νερά λάμπουν τιρκουάζ, τα τοιχώματα γίνονται χρυσαφί και η μαγεία ξεδιπλώνεται.
Η σπηλιά έχει 200 μέτρα μήκος και 22 ύψος για αυτό ετοιμάσου για πολύ κολύμπι και βουτιές. Μη ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου μάσκα για να εξερευνήσεις με την άνεση σου το βυθό ενώ όσον αφορά τις βουτιές σου θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Το έδαφος είναι πολύ απότομο και βραχώδες ενώ στα απόκρημνα αυτά βράχια, έχουν χτίσει τις φωλιές τους οι μαυροπετρίτες (Βαρβάκοι), σπάνιο είδος και προστατευόμενο. Επιπλέον στο βάθος της σπηλιάς, στο πίσω μέρος της υπάρχει ‘’κρυμμένο’’ ένα καταφύγιο για φώκιες οι οποίες και αυτές επέλεξαν τα πεντακάθαρα δροσερά νερά της σπηλιάς.
Στη ξεχωριστή Χύτρα φυτρώνει και η Σεμπρεβίβα, το χρυσαφί λουλούδι που συμβολίζει την αιώνια αγάπη και συνδέεται με τον μύθο του Πάρη και της ωραίας Ελένης. Το λουλούδι που σημαίνει αιώνια αγάπη από τις ιταλικές λέξεις sempre και viva έχει τη δική του ιστορία.
Ο μύθος λέει ότι όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από την Σπάρτη και ενώ ταξίδευαν προς την Τροία, σταμάτησαν στα Κύθηρα για να κάνουν σπονδές προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης που τους προστάτευε. Η ωραία Ελένη όμως ζήλεψε την θέα Αφροδίτη που κατά την μυθολογία ζούσε στο νησί. Ο Πάρης θέλοντας να τη καθησυχάσει, της είπε δείχνοντας το κίτρινο άνθος : «Βλέπεις αυτό το λουλούδι; Τα μαλλιά σου έχουν το χρυσαφί του χρώμα, το σώμα σου μοιάζει με τον μίσχο του και το δέρμα σου είναι απαλό σαν τα πέταλά του. Η ομορφιά σου θα διατηρηθεί έτσι για πάντα» . Και το λουλούδι ονομάστηκε σεμπρεβίβα.
Το νησί του Έρωτα θα σε γοητεύσει με τους μύθους και τα κάλλη του ενώ οι βουτιές στη ‘’πισίνα’’ της σπηλιάς θα σου χαρίσουν μια παραδεισένια εμπειρία.

Επιπλέον πληροφορίες.

 
  • Δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται τις μέρες που έχει αέρα λόγω του ότι είναι πολύ επικίνδυνα.
  • Η διαδρομή με το καραβάκι που καπετάν Σπύρου θα σου στοιχίσει 12 ευρώ.