Μπολόνια: Η εμπειρία μου…


Loading...

Αναζητώντας προορισμούς στους οποίους θα ταξιδεύαμε, αποφασίσαμε να πάμε ξανά στην Ιταλία. Οι πιο δημοφιλείς πόλεις που προτιμούν οι τουρίστες είναι η Φλωρεντία, το Μιλάνο και η Ρώμη. Εκείνη την περίοδο, είχαμε ήδη ταξιδέψει στη Ρώμη, επομένως δε θα την επιλέγαμε τόσο γρήγορα για να πάμε δεύτερη φορά. Ωστόσο υπάρχουν τόσα άλλα μέρη και πόλεις στην Ιταλία, που μπορούν να χαρίσουν μοναδικές στιγμές στις διακοπές σας! Η Μπολόνια είναι μία από αυτές τις πόλεις, και τελικά έγινε ο προορισμός που επιλέξαμε. Συχνά θα ακούσετε τους Ιταλούς να την αποκαλούν με τα παρατσούκλια της… Η Λόγια (La Dotta), η Χοντρή (La Grassa) και η Κόκκινη (La Rossa). Βέβαια, καθώς περπατούσαμε στα δρομάκια της πόλης, μας ερχόταν έμπνευση για άλλα τόσα παρατσούκλια που θα μπορούσαμε να της δώσουμε, αφού όλα τα στοιχεία στην Μπολόνια είναι τόσο ξεχωριστά και ιδιαίτερα που μας προκάλεσαν εντύπωση και θαυμασμό!

Γιατί Κόκκινη;

Διαβάσαμε κάποια σχόλια για την τοποθεσία, και είδαμε ότι πολλοί αναφέρονται σε αυτήν με το όνομα "Κόκκινη", χωρίς να διευκρινίζουν τι εννοούν... Δε χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβουμε γιατί την αποκαλούν έτσι… Ανεβήκαμε στον πύργο degli Asinelli στο κέντρο της πόλης που βρίσκεται δίπλα από την Piazza Maggiore, την κεντρική πλατεία της Μπολόνια. Αντικρίσαμε ένα κατακόκκινο τοπίο, αφού οι σκεπές και τα κτίρια είναι ομοιογενή στις αποχρώσεις του κεραμιδιού. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό!

Η Λόγια

Η Μπολόνια στεγάζει ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα πανεπιστήμια του Δυτικού κόσμου, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει σημαντικοί επιστήμονες που πρόσφεραν σπουδαίες εφευρέσεις την ανθρωπότητα. Το πανεπιστήμιο της Μπολόνια εδρεύει εκεί από τον 11ο περίπου αιώνα. Μάθαμε μερικές πληροφορίες για αυτό και το επισκεφθήκαμε, χωρίς όμως να μπορέσουμε να μπούμε μέσα καθώς δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα όταν πήγαμε.

Λίγη ακόμα τέχνη

Η Μπολόνια είναι σημείο συνάντησης πολλών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, αφού κάθε χρόνο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MAMbo διοργανώνει εκθέσεις και αφιερώσεις σε ανερχόμενους και μεγάλους καλλιτέχνες. Εδρεύει στην πόλη από το 2007, παρ’ όλα αυτά είναι πολλά υποσχόμενο, αφού τα εκθέματά του ήταν εντυπωσιακά. Όπως μας είπαν, συνεχώς προστίθενται νέα έργα, επομένως κρατάει το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε εγρήγορση.

Χοντρή, μα πώς;

Πώς γίνεται να είναι χοντρή μία πόλη; Αυτό αναρωτηθήκαμε και εμείς, ώσπου περπατήσαμε στις τοπικές αγορές της πόλης και ανακαλύψαμε τα μυστικά της γαστρονομίας της.. Γινόταν ένας “βομβαρδισμός” από μυρωδιές αλλαντικών, τυριών, φρέσκιας μαναβικής και άλλων λαχταριστών εδεσμάτων και φαγητών. Καθίσαμε σε μερικά εστιατόρια που μας τράβηξαν την προσοχή και δοκιμάσαμε δημοφιλή πιάτα της τοπικής κουζίνας, με την περίφημη μακαρονάδα Μπολονέζ να είναι η πρώτη επιλογή μας!