Μπολόνια: Τα τρια παρατσούκλια της!


Loading...

Ένα ταξίδι στην Ιταλία, συνήθως παραπέμπει το μυαλό μας στη γραφική Βενετία, την ιστορική Ρώμη ή το μεγαλοπρεπές Μιλάνο, τρεις πόλεις που πρέπει να επισκεφθείτε κάποια στιγμή, και να αφουγκραστείτε όσα έχουν να σας προσφέρουν. Βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα, υπάρχουν και άλλες, μικρότερες πόλεις που οι περισσότεροι επισκέπτες παραβλέπουν μπροστά στους προορισμούς που κατέχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Πόλεις γεμάτες θησαυρούς, που δεν τους είχατε προσέξει νωρίτερα. Οι Ιταλοί έχουν δώσει τρία παρατσούκλια στη Μπολόνια. Η Μορφωμένη (La Dotta), η Χοντρή (La Grassa) και η Κόκκινη (La Rossa). Όσα διακοσμητικά επίθετα κι αν σκεφτείτε για την Μπολόνια, αφού περάσετε μερικές ημέρες τριγυρίζοντας στους δρόμους και τα στενά της, πραγματικά δεν πρόκειται να βρειτε πιο εύστοχα προσωνύμια από αυτά τα τρία.

La Dotta

Η Μπολόνια, στεγάζει το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του Δυτικού κόσμου, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει, μεταξύ άλλων, ο Dante Alighieri, ο Leon Battista Alberti και ο Copernicus, ενώ κάποιοι από αυτούς υπήρξαν και καθηγητές. Το alma mater studiorium ιδρύθηκε το 1088 και μέχρι σήμερα αποτελεί πρώτη επιλογή χιλιάδων φοιτητών από όλο τον κόσμο. Το L' Archigimnasio, η αρχαία έδρα του πανεπιστημίου, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι ένα από τα πλέον θρυλικά κτίρια της Μπολόνια. Το MAMbo, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μπολόνια, φιλοξενεί κάθε χρόνο μια πληθώρα εκθέσεων από ανερχόμενους Ιταλούς καλλιτέχνες, οργανώνει εξαιρετικά αφιερώματα στο έργο μεγάλων δημιουργών και διαθέτει μια αρκετά εντυπωσιακή μόνιμη συλλογή. Το Museo della Storia di Bologna πρέπει να το δείτε. Πρόκειται για ένα υπέρ-σύγχρονο μουσείο που βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη διάδραση των επισκεπτών με τα εκθέματα.

La Grassa

Όπως ίσως καταλάβατε, το «Χοντρή» αναφέρεται στη πεντανόστιμη κουζίνα της πόλης, για την οποία ο Pellegrino Artusi, ο διάσημος συγγραφέας του εξίσου διάσημου βιβλίου μαγειρικής «La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene, είχε πει «Όταν ακούς να μιλάνε για τη κουζίνα της Μπολόνια, να υποκλίνεσαι». Χάρη στο γεωργικό πλούτο της Emilia Romagna, η Μπολόνια ξεχωρίζει για τις χειροποίητες ταλιατέλες και τορτελίνια της, τη μορταδέλα της και, φυσικά, τη λατρεμένη Μπολονέζ της, την πασίγνωστη σάλτσα για μακαρονάδα στην οποία και έδωσε το όνομά της. Τα tortellini, από την άλλη, κατασκευάστηκαν πρώτη φορά στη Μπολόνια. Σύμφωνα με το μύθο μάλιστα, η θεά Αφροδίτη σταμάτησε κάποτε σε ένα πανδοχείο ανάμεσα στη Μπολόνια και τη Μόντενα και ο μάγειρας, μαγεμένος από την ομορφιά της, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ζυμαρικό που θα είχε τη μορφή του αφαλού της. Κι έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο «tortellino», ως φόρος τιμής στη θεά της ομορφιάς και του έρωτα.

La Rossa

Μια ματιά από ψηλά φτάνει για να καταλάβετε το λόγο που το ένα από τα τρία παρατσούκλια της Μπολόνια είναι «κόκκινη». Η απόχρωση των σκεπών της και της συντριπτικής πλειονότητας των κτιρίων της τυλίγει την πόλη σε ένα κόκκινο της σκουριάς, ένα θέαμα πραγματικά μοναδικό που μπορείτε να το απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο είτε από το λόφο του San Luca είτε από τον πύργο degli Asinelli στο κέντρο της πόλης, ακριβώς δίπλα στη κεντρική πλατεία της Μπολόνια, Piazza Maggiore. Η Μπολόνια όμως λέγεται «κόκκινη» και για έναν ακόμη λόγο. Αυτός δεν είναι άλλος από το ότι, εκτός από ελάχιστες και μικρές χρονικές περιόδους στην ιστορία της, η πόλη ήταν και εξακολουθεί να είναι ταγμένη πολιτικά στην Αριστερά, με όλους τους δημάρχους της να προέρχονται από αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα.