Νάξος: 48 υπέροχες ώρες στο νησί!


Loading...

Η Νάξος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων. Έχει των τίτλο "Η αυτόνομη των Κυκλάδων" και δεν είναι τυχαίο. Πέρασα τις πιο υπέροχες 48 ώρες διακοπών μου στο νησί αυτό. Βέβαια, όταν προσπαθείς να χωρέσεις ένα ολόκληρο νησί σε δύο ημέρες, προκαλείται ένα χάος, αλλά άμα έχεις πρόγραμμα δεν είναι δύσκολο. Αν τύχει να επισκεφτείτε το νησί για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να είστε πολύ καλά οργανωμένοι. Θα πρέπει να βάλετε προτεραιότητες ώστε να καταφέρετε να δείτε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και να διασκεδάσετε... Υπάρχουν κάποια πράγματα στο νησί που δεν πρέπει να τα παραλείψετε. Κατάφερα να δω όλα όσα ήθελα και να διασκεδάσω στο έπακρον. Ίσως αφιέρωσα ελάχιστο χρόνο στο καθένα, αλλά σίγουρα δεν υπήρξε κάτι από τη λίστα μου, που δεν είχα χρόνο να θαυμάσω. Όπως είναι λογικό, η Νάξος μιας και είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνετε. Δεν πρέπει να αφήσετε λεπτό να πάει χαμένο. Ήρθε η ώρα να διαβάσετε την δική μου εμπειρία και να γνωρίσετε το νησί μέσα από τα δικά μου μάτια...

Η Χώρα της Νάξου

Με το που έφτασα στο νησί, το πρώτο πράγμα που έτρεξα να δω ήταν η Χώρα. Εκεί βρίσκεται η Πορτάρα, το μαρμάρινο υπερφυσικό πλαίσιο, που θεωρητικά θα ήταν η είσοδος στο ναό του Απόλλωνα, ο οποίος όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το νησί, είναι γεμάτο, με σημάδια των αρχαίων Ελλήνων. Αφιέρωσα περίπου μια με δύο ώρες να περπατάω στην Χώρα του νησιού, να παρατηρώ τα στενά δρομάκια του Μεσαιωνικού Κάστρου.

Απείρανθος

Το επόμενο βήμα, ήταν να επισκεφτώ την Απείρανθο. Ένα χωριό που δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τον τουρισμό και όλα τα αρνητικά που μπορεί να επιφέρει η πάροδος του χρόνου. Ένα χωριό που ενώ πέρασαν 10 αιώνες από πάνω του  δεν έχει αλλάξει τίποτα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Όπως λένε, είναι το διαμάντι της ορεινής Νάξου. Προτίμησα να περάσω το μεσημέρι μου στο χωρίο αυτό. Να απολαύσω έναν καφέ στο παραδοσιακό καφενείο και να συνομιλήσω με τους ντόπιους, οι οποίοι πραγματικά είναι ευδιάθετοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Εκεί, δοκίμασα και το φημισμένο Κίτρο, το τοπικό λικέρ.

Μικρή Βίγλα

Ίσως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα απογευματινό μπάνιο. Ειδικά όταν πρόκειται για την παραλία της Μικρής Βίγλας. Ακόμα και αν δεν ξέρετε πως να πάτε ως εκεί, θα το βρείτε. Είναι το σημείο που το γαλάζιο του ουρανού και το γαλάζιο της θάλασσας μοιάζουν ένα. Πρόκειται για την πιο όμορφη παραλία της Νάξου, με κρυστάλλινα νερά, ελάχιστες πέτρες και λευκή άμμο. Αφιέρωσα το απόγευμα μου εκεί. Και όσον αφορά το βραδινό γεύμα, επέλεγα μια από τις ταβερνούλες γύρω στην παραλία, με τα παραδοσιακά Ελληνικά πιάτα που έχουν όμως μια γεύση από Νάξο.

Αγία Άννα

Η επόμενη μέρα, ξεκίνησε με μια βουτιά στην παραλία της Αγίας Άννας. Μια από τις πιο καλά οργανωμένες παραλίες του νησιού. Μπορεί να νομίζετε πως είναι μια απλή, κοινή παραλία, υπάρχει όμως κάτι που την κάνει διαφορετική. Αυτό είναι το μικρό δάσος από κέδρους το οποίο έχει κυριολεκτικά τη βλάστησή του μέσα στην άμμο πράγμα που το κάνει να μοιάζει με εξωτικό μέρος. Αν είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, τότε πιθανότατα, δεν θα σας φτάσει μόνο το πρωί, γιατί αυτή η παραλία είναι η κατάλληλη.

Το βουνό και η Σπηλιά του Δία

Καθώς ήταν ακόμα μέρα, προτιμήσαμε να ανεβούμε το βουνό του Δία. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία. Χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες, αλλά η θέα ήταν απίστευτη. Ευτυχώς είχαμε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε κατά τη διάρκεια της ανάβασης, γεγονός που έκανε την όλη διαδρομή ιδιαίτερα ευχάριστη και πρωτόγνωρη. Στο βουνό, βρίσκεται και η Σπηλιά του Δία, την οποία όπως ήταν φυσικό και εξερευνήσαμε.

Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Για το τέλος, του υπέροχου αυτού ταξιδιού, επιλέξαμε να αφήσουμε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα. Ένα εκκλησάκι στο λιμάνι του νησιού, που μας άφησε άφωνους. Ουσιαστικά, βρίσκεται σε ένα νησάκι, μέσα στο λιμάνι του νησιού, που όμως είναι δύσκολη η πρόσβαση, καθώς δεν υπάρχει κάποια γέφυρα. Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις το ταξίδι σου στην όμορφη Νάξο...