Πεζοπορία στο κατάφυτο νησί της Άνδρου.


Loading...

06Αν είσαι λάτρης της φύσης και έχεις τη τύχη να βρεθείς στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, ετοιμάσου για μια μαγευτική βόλτα αφού η Άνδρος θεωρείται ένα από τα καλύτερα νησιά της  Ελλάδας για πεζοπορία καθώς η ορεινή φύση και η πληθώρα πηγών προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Η πεζοπορία θα σε χαλαρώσει και θα σε αναζωογονήσει ενώ παράλληλα θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις περισσότερα για την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού.

Η διαφορετική των Κυκλάδων.

Η Άνδρος δεν είναι σαν τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά. Ξεχωρίζει γιατί αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας. Συνδυάζει πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά αλλά και ξερό κυκλαδίτικο τοπίο. Διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, σε αρκετές περιπτώσεις λιθόστρωτο. Το δίκτυο αυτό, συνέδεε τους οικισμούς μεταξύ τους, με τόπους λατρείας και με τα λιμάνια του νησιού. Εδώ θα βρεις μικρά δάση, εύφορες κοιλάδες, πολυάριθμες παραλίες, ρεματιές, καταρράκτες και πηγές σχεδόν σε κάθε πλαγιά και κοιλάδα. Επιπλέον την ανθρώπινη επιρροή μαρτυρούν οι περισσότεροι από 200 καταγεγραμμένοι νερόμυλοι, 69 ανεμόμυλοι, γεφύρια αρκετά εκ των οποίων τοξωτά και εκατοντάδες ξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί. Ένας ανθισμένος κήπος με κρυμμένους θησαυρούς σε κάθε γωνιά περιμένει να τον εξερευνήσεις.


Πεζοπορία.

Το νησί διαθέτει ένα προσβάσιμο δίκτυο περίπου 160 χιλιόμετρων  πεζοπορικών διαδρομών που καλύτπουν όλο το νησί. Το μεγαλύτερο μέρος  αυτών κατέχει την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων. Εσύ μπορείς να επιλέξεις μία από τις 18 σηματοδοτημένες διαδρομές. Και μην ανησυχείς δε χρειάζεται να έχεις προηγούμενη εμπειρία για αυτές τις πεζοπορίες-περιηγήσεις αφού θα βρεις διαδρομές εύκολου μεσαίου και δύσκολου επιπέδου. Εγώ θα σου προτείνω δυο από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείς να κάνεις.


Χώρα – Αποίκια – Κατακαλαίοι – Βουρκωτή

Χαρακτηριστική διαδρομή της Άνδρου με πλούσια βλάστηση και έντονο ανάγλυφο περιμετρικά του όρους Πέταλο. Θα ξεκινήσεις από την πρωτεύουσα Χώρα με κατεύθυνση  τον αγροτικό και ναυτικό οικισμό των Αποικίων με τη γνωστή για το ιαματικό νερό της πηγή Σάριζα και τους πιο απομονωμένους ορεινούς γραφικούς οικισμούς Κατακαλαίων και Βουρκωτής. Υπέροχη θέα, όμορφα λιθόστρωτα τμήματα, αφθονία νερού και βλάστησης σε μια διαδρομή με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου. Επιβάλλεται να κάνεις μια παράκαμψη στη διαδρομή για τους Καταρράκτες Πυθάρας, το Νεραϊδότοπο όπως τον αποκαλεί η λαϊκή παράδοση. Τα άφθονα νερά  τρέχουν ορμητικά και δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο μέσα στο καταπράσινο τοπίο σχηματίζοντας καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Θα δώσει σίγουρα μια άλλη νότα στο ταξίδι σου. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες.


Χώρα – Υψηλού – Μεσαθούρι – Λάμυρα – Μένητες – Μεσσαριά – Μονή Παναχράντου

Μια υπέροχη διαδρομή εξερεύνησης των καταπράσινων γραφικών οικισμών ολόγυρα της Χώρας με κατάληξη στο καστρομονάστηρο της Παναχράντου στην δεύτερη ψηλότερη οροσειρά της Άνδρου, το Γερακώνα. Θα διασχίσεις καλοφτιαγμένα λιθόστρωτα τμήματα μονοπατιού, εντυπωσιακές ξηρολιθιές και αγροτικά κονάκια, γεφύρια, πολυάριθμες πηγές και εκκλησίες, το τοξωτό γεφύρι της Στοιχειωμένης και θα επισκεφτείς το καστρομονάστηρο της Παναχράντου. Μια εμπειρία 4,5 ωρών που πραγματικά αξίζει.

 
  • Απαραίτητα : Παπούτσια πεζοπορίας, μακρύ παντελόνι, καπέλο, αντιηλιακή κρέμα.
  • Οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τη διαδρομή, τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.