Πράγα: Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτείς!


Loading...

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, η Πράγα είναι αναμφισβήτητα ένας must-see προορισμός, καθώς διαθέτει ειδυλλιακά τοπία, μεσαιωνικά στενά, παραμυθένια κάστρα και διάφορα αξιοθέατα μεταξύ της παραδοσιακής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες ετησίως, κι όχι άδικα. Ας δούμε παρακάτω, μερικούς από τους λόγους που κάνουν την Πράγα τόσο δημοφιλή και τόσο όμορφη.

Το Αστρονομικό Ρολόι

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της πόλης. Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης.. Δύο από τους σπουδαιότερους αστρονόμους του 16ου και 17ου αιώνα, ο Τύχων και ο Κέπλερ, έζησαν στην Πράγα και εργάστηκαν στο Αστεροσκοπείο Μπένατεκ, αφήνοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα της επιστημονικής τους προσφοράς στην πόλη, στο Πανεπιστήμιο της οποίας άλλωστε δίδαξε επί ένα ακαδημαϊκό έτος και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Το Κάστρο της Πράγας

Το Κάστρο της Πράγας βρίσκεται στη συνοικία Χράντσανι. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου. Στο κάστρο είχαν την έδρα τους τα γραφεία των Τσέχων βασιλέων, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και Τσεχίας. Στο Κάστρο επίσης φυλάσσονται τα Κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας.

Η Βιβλιοθήκη Klementinum

Θεωρείται μια από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως, και οφείλουμε να συμφωνήσουμε. Ένα μοναδικό δείγμα κλασικού μπαρόκ στυλ, η βιβλιοθήκη αυτή άνοιξε το 1722 ως μέρος ενός Ιησουίτικου πανεπιστημίου και φιλοξενεί μια εκπληκτική συλλογή 20.000 βιβλίων.

Η Γέφυρα του Καρόλου

Η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας αντικατέστησε τη γέφυρα Judith που είχε καταστραφεί από πλημμύρες το 1342. Η άλλοτε «πέτρινη γέφυρα» ή «γέφυρα της Πράγας» μετονομάστηκε σε Γέφυρα του Καρόλου το 1870. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1357 και ολοκληρώθηκε το 1402. Κατά μήκος της γέφυρας «παρελαύνουν» 30 αγάλματα αγίων, με πιο «διάσημο» αυτό του Αγίου Ιωάννη του Nepomuk. Αν το αγγίξετε, σας… εγγυάται την επόμενη επίσκεψή σας στην Πράγα. Μην σας αποθαρρύνει το πλήθος επάνω στη γέφυρα. Μπορεί η βόλτα σας να συνοδεύεται από λίγο «μποτιλιάρισμα», αλλά αξίζει τον κόπο. Περάστε στην απέναντι όχθη του Μολδάβα και συνεχίστε την περιπλάνησή σας στα ανηφορικά δρομάκια της Μάλα Στράνα, μιας από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Πράγας.

Λόφος Petřín

Ο λόφος, δύναται να σας προσφέρει απερίγραπτη θέα. Το καλύτερο πράγμα σε αυτό το μέρος είναι ότι έχετε την ευκαιρία να δείτε το έξοχο αστικό τοπίο της Πράγας, δωρεάν. Άλλα μαγικά σημεία είναι τα αμέτρητα κατάφυτα μονοπάτια και η παλιά Ουκρανική εκκλησία, ίσως από τα πιο ρομαντικά μέρη της πόλης.