Ταξίδι στην Ολλανδική παράδοση.


Loading...

‘Όταν φυσάει ο άνεμος της αλλαγής, κάποιοι άνθρωποι χτίζουν τείχη ενώ άλλοι ανεμόμυλους.’’

Όταν σκέφτεσαι την Ολλανδία το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι τουλίπες ή οι ανεμόμυλοι ή το τυρί. Άμα θέλεις να τα συνδυάσεις όλα λοιπόν το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι μια ξενάγηση στους ανεμόμυλους και τα παραδοσιακά χωριά που βρίσκονται γύρω από το Άμστερνταμ. Μια διαδρομή για να δεις τη πραγματική Ολλανδία λίγη ώρα μόνο έξω από τη βαβούρα της πόλης. Είτε είσαι φυσιολάτρης είτε όχι, σίγουρα αξίζει η εμπειρία.

Ιστορία μου, αμαρτία μου.

Οι ανεμόμυλοι αποτελούν τυπικά δείγματα της λαϊκής ολλανδικής αρχιτεκτονικής και κυριαρχούν στην Ολλανδία από το 13ο αιώνα. Οι χρήσεις τους ήταν πολλές και έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων αφού χρησιμοποιούνταν για να αλέσουν το καλαμπόκι, το σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη. Η πιο σημαντική χρήση τους όμως ήταν για την αποξήρανση λιμνών και βάλτων, ώστε να δημιουργηθούν γόνιμες εκτάσεις (πόλντερ) σε μια χώρα που το μεγαλύτερο της μέρος βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1000 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι που δουλεύουν, 19 από αυτούς βρίσκονται στο Kinderdijk, και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενώ 8 από αυτούς βρίσκονται διασκορπισμένοι στο Άμστερνταμ.

Ξενάγηση στους ανεμόμυλους του Άμστερνταμ.

Και κάτι που δεν ήξερες. Οι ανεμόμυλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας ακόμα και στις μέρες μας ειδικά στην εξοχή. Σε περίπτωση πένθους τα φτερά του ανεμόμυλου σταματάνε να γυρνούν και μένουν εντελώς σταματημένα. Όταν θα αρχίσουν και πάλι να περιστρέφονται σημαίνει πως το πένθος θα κρατήσει ακόμα για ένα χρόνο και έξι εβδομάδες. Σε χαρμόσυνες περιστάσεις όπως σε περίοδο εορτών, σε επετείους και γεννήσεις οι μύλοι αλλάζουν εμφάνιση και στολίζονται. Από την άλλη όταν ο μυλωνάς θέλει να κάνει ένα διάλλειμα από τη δουλειά του τοποθετεί τα φτερά σε διαγώνια θέση ενώ κανονικά πρέπει να είναι σταματημένα σχηματίζοντας σταυρό. Έτσι την επόμενη φορά που θα δεις ανεμόμυλο θα ξέρεις τι θέλει να σου πει… με καθε του κίνηση. Ξενάγηση στους ανεμόμυλους του Άμστερνταμ. Δε πρέπει λοιπόν να χάσεις την ευκαιρία και να διαθέσεις μία ημέρα από τη διαμονή σου στο Άμστερνταμ για να κάνεις ένα τουρ στη πολύχρωμη εξοχή , τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους και τα γραφικά ολλανδικά ψαροχώρια. Η εκδρομή σου θα ξεκινήσει από το χωριό Zaanse Schans που είναι ένα ανοιχτό μουσείο και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Εκεί θα χαζέψεις τους ανεμόμυλους, θα κάνεις βόλτα στο χωριό δίπλα στο ποτάμι και θα δεις ζωντανά πως φτιάχνονται τα clog, τα παραδοσιακά ξύλινα ολλανδικά παπούτσια. Από εκεί θα συνεχίσεις για το χωριό Edam φημισμένο φυσικά για το κυκλικό τυρί του. Τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται αναπαράσταση της αγοράς του τυριού για τους επισκέπτες. Τα αρχαία σοκάκια του χωριού καθώς και οι γεφυρούλες πάνω από τα κανάλια θα σε γοητεύσουν. Τελευταία στάση στο όμορφο ψαροχώρι Volendam ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο τα τελευταία χρόνια. Εκεί ο χρόνος έχει σταματήσει και οι ντόπιοι κυκλοφορούν ακόμα ντυμένοι με παραδοσιακές ολλανδικές ενδυμασίες. Θα βγάλεις αμέτρητες φωτογραφίες, θα φας θα πιείς και θα ξαποστάσεις δίπλα στη μαρίνα που είναι γεμάτη με βάρκες και καΐκια. Μια ακόμα ξενάγηση στο ιστορικό κομμάτι του χωριού και είσαι έτοιμος να πεις πως έχεις δει την αυθεντική Ολλανδία. Αν πάλι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και δε θέλεις να επιλέξεις οργανωμένη ξενάγηση, μπορείς πάντα να επισκεφτείς τον ανεμόμυλο De Gooyer , τον κοντινότερο στη πόλη. Παρεμπιπτόντως είναι και μπιραρία, οπότε αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη μόνο και μόνο για να δοκιμάσεις μία από τις καλύτερες μπίρες στο Άμστερνταμ. Στην υγειά σου λοιπόν! Bonus tips.
  • Η ξενάγηση γίνεται και στα αγγλικά από επαγγελματία ξεναγό.
  • Μπορείς να διαλέξεις Half-Day Tour που στη τιμή περιλαμβάνεται η μεταφορά, η ξενάγηση και η είσοδος στους ανεμόμυλους ή Full-Day Tour που μπορεί να προσφέρει περισσότερα αξιοθέατα/δοκιμή τυριών/βόλτα με ποδήλατο.
  • Οι τιμές ανάλογα με την εταιρία που επιλέξεις ξεκινάνε από 40 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με το τι προσφέρει η κάθε ξενάγηση.
  • Ντύσου καλά και φόρεσε αναπαυτικά παπούτσια γιατί θα έχει περπάτημα.
  • Οι ώρες αναχώρησης και η τοποθεσία διαφέρουν ανάλογα τη περίοδο.